Tržište smartphonea u prvom kvartalu skočilo za 24%, Huawei više nije u top 5

Strategy Analytics objavio je juče rezultate istraživanja tržišta smartphone u 1. tromesečiju. Evidentan je skok od 24% u odnosu na isti period prošle godine, a rastu svi osim Huawei-ja, koji je izgubio mesto u top 5.

Prvi kvartal prošle godine obeležili su lockdowni usled pandemije koronavirusa pa sigurno nije najsvetlije u smartphone istoriji. Iz tog ugla ni ne čudi značajan skok u Q1 ove godine, kad situacija sa pandemijom realno nije nešto naročito bolja, ali je ljudima dosta pa kupuju više.

Tako je u Q1 2021 isporučeno 24% više pametnih telefona nego u istom periodu prošle godine, a čeonu poziciju zadržao je Samsung.

Prema Strategy Analytics-u, Samsung je u prva tri meseca ove godine isporučio 77 miliona smartphonea odnosno 32% više. To im je zagarantovalo najviši tržišni udeo od 23%.

Apple je u istom periodu isporučio 57 miliona ili čak 44% više nego prošle godine, a drugo mesto osiguralo im je i 17% udela u tržišnom kolaču.

Za vratom im duva Xiaomi na trećem mestu sa čak 80% više isporučenih smartphonea nego prošle godine, odnosno 49 miliona, a to im je donelo 15% tržišnog udela. Njihov uzlet temeljen je na jakom skoku prodaje na domaćem tržištu i u Indiji, ali i snažnoj ekspanziji u Evropi.

Slede Oppo i Vivo sa po 11% tržišta.

Verujemo da je svima jasno koga u ovoj petorci nema. Huawei je opterećen američkim sankcijama, izgubio svoje mesto u top 5, a ne tako davno, bili su jači od Apple-a i išli prema vrhu.

Pratimo razvoj situacije u prestojećim mesecima kada će Huawei izgledno krenuti sa Harmony OS-om.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.