Turska zabranila plaćanje kriptovalutama

Kriptovalute zasnovane na tehnologiji blockchaina se ne smeju više koristiti na područiju Turske kao sredstvo plaćanja, odlučila je tamošnja centralna banka. Zabranu bitcoina i drugih kriptovaluta Turska uvodi, navodeći kao glavne razloge za takvu odluku "nepopravljivu štetu" koja može nastati, kao i veliki rizik od transakcija digitalnim valutama.

Tržište kriptovaluta poslednjih meseci doživljava procvat u celom svetu, pa tako i u Turskoj, gde je ovaj oblik imovine prihvaćen kao instrument zaštite od inflacije. Lokalna valuta lira, naime, u proteklih godinu dana je devalvirala preko 16%, pa je bilo za očekivati da će građani početi da traže bezbedniju luku za svoju finansijsku imovinu.

Bitno je naglasiti da ovaj potez turske centralne banke ne znači da je u toj zemlji zabranjeno kupovati i prodavati kriptovalute. Ono što je zabranjeno jeste koristiti ih kao sredstvo plaćanja, odnosno valutu kojom bi se poravnavale transakcije između građana i kompanija, direktno ili nedirektno. Centralna banka neće podržavati poslovne modele koji bi se oslanjali na kriptovalute kao sredstva plaćanja, niti će pružati bilo kakve usluge vezane uz digitalne valute, poručeno je.

"Korišćenje kriptovaluta u plaćanjima može dovesti do nepopravljivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije i uključivati elemente koji bi mogli da umanje poverenje u metode i instrumente koji se trenutno koriste kao sredstva plaćanja", navode iz TCMB-a, turske centralne banke. Zabrana na snagu stupa 30. aprila.

Svetsko tržište kriptovaluta pomalo je uzdrmano ovim potezom Turske, pa je vrednost bitcoina nakon objave zabrane pala za oko 3%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.