Twitter će analizirati štetni uticaj svojih algoritama

Twitter je na svom blogu predstavio novu inicijativu Odgovorno Mašinsko Učenje (Responsible Machine Learning) kojom želi da analizira bilo kakvu nenamernu štetu koju uzrokuju kompanijini algoritmi.

Jedan od prvih zadataka nove inicijative će biti procena rasne i rodne pristranosti unutar Twitter-ovog algoritma za obrezivanje slika. Naime, korisnici ove društvene mreže su istakli da automatski izrezani pregledi fotografija daju prednost svetloputim licima u odnosu na ona tamnoputa. Kao odgovor na ovaj problem, Twitter je tako prošlog meseca počeo testiranje prikazivanja fotografija bez da ih obrezuje.

Novom inicijativom će takođe proučiti kako se preporuke sadržaja na vremenskim linijama (timeline) korisnika razlikuju među raznim rasnim podgrupama. Osim toga, analiziraće preporuke sadržaja u političkim ideologijama unutar različitih zemalja. Twitter navodi u objavi da će sarađivati sa nezavisnim akademskim istraživačima i da će deliti rezultate svojih analiza i tražiti povratne informacije od javnosti.

"Rezultati ovog rada se ne moraju uvek pretvoriti u vidljive promene proizvoda, ali će dovesti do povećane svesti i važnih rasprava o načinu na koji gradimo i primenjujemo mašinsko učenje", zaključuju iz Twitter-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.