Američka vlada ukida ban Xiaomi-ju

Vlada SAD-a pristala je da ukine ban Xiaomi-ju, do kojeg je došlo kada su Trumpova administracija i Pentagon u januaru stavili kompaniju na crnu listu kao "kinesku vojnu kompaniju".

Xiaomi je zbog tog bana odlučio da potraži pravdu pred američkim sudom, pa je predao tužbu u kojoj je izjavio da njegova dva suosnivača drže 75 posto prava na glasanje u upravnom odboru i da ne postoji nikakva veza vlasništva kompanije sa kineskom vojskom. Takođe je dodao da su troje njegovih nauticajnijih deoničara američke investicione grupe.

Prema pisanju Bloomberg-a, stranke su se dogovorile o "putu napred koji bi rešio ovu parnicu bez potrebe za osporavanjem". Ostali detalji nagodbe nisu poznati, ali obe stranke će podneti još jedan zajednički izveštaj pre 20. maja.

U martu je američki sud privremeno zaustavio ban kako bi sprečio da kompanija trpi nepopravljivu štetu. Za sada Pentagon, Xiaomi i kineske vlasti još nisu komentarisali razvoj događaja, ali Xiaomi je očito prva kineska kompanija koja je postigla pobedu protiv američke administracije.

Hoće li SAD ukinuti ban i Huawei-ju za sada je prerano govoriti jer je Biden već izjavio da zabrana ostaje i dalje na snazi.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.