Apple u tri meseca prodao iPhone-a za gotovo 48 milijardi dolara

Apple je objavio svoje poslovne rezultate za prva tri meseca 2021. godine, koje oni u svojem fiskalnom kalendaru nazivaju drugim kvartalom. Prijavili su tako, uprkos pandemiji, porast prihoda od čak 54% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što znači da su od prodaje svojih proizvoda i usluga uprihodovali čak 89,6 milijardi dolara u prva tri meseca.

Ako se gleda po glavnim segmentima, najznačajniji doprinos ovom rezultatu dala je prodaja iPhone-a – na račun njih Apple je uprihodovao 47,94 milijarde američkih dolara (iako su analitičari očekivali oko 41 milijarde). Ovaj rezultat je čak za 65,5% bolji nego u prvom tromesečiju prošle godine. Očekuje se da će Apple tokom 2021. godine isporučiti ukupno oko 220 miliona iPhone-a.

Od raznih pretplata i usluga prihodi su iznosili 16,9 milijardi, a od nosivih uređaja 7,8 milijardi dolara. I poslednja dva segmenta nadmašila su očekivanja Wall Street-a. Prodaja Mac računara u proteklom kvartalu donela je Apple-u 9,1 milijardi, a iPad-a 7,8 milijardi dolara prihoda.

Apple je u istom razdoblju zabeležio i oko 24 milijarde dolara neto pozitivnog novčanog toka, od čega je 23 milijarde već vraćeno deoničarima kroz kvartalnu dividendu. Kad je reč o sledećem tromesečiju, kompanija najavljuje dividendu od 0,22 dolara po deonici, odnosno 7% višu nego je planirano, koja će biti isplaćena u maju. Dodatno, uprava je odobrila i novi program otkupa sopstvenih deonica, za šta će kompanija izdvojiti 90 milijardi dolara – pa će i time biti povećana vrednost slobodnih deonica na tržištu.

Po objavi finansijskog izveštaja, deonica Applea dobila je oko 4% na vrednosti. Trenutno se njome trguje po ceni od oko 133 dolara, što tržišnu valuaciju kompanije postavlja na oko 2,25 biliona dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.