Cyber napad srušio bolnički IT sistem u Irskoj

Irska nacionalna zdravstvena organizacija HSE (Health Service Executive), bila je prisiljena da ugasi čitavu nacionalnu bolničku računarsku mrežu, nakon što je iz više bolnica širom zemlje dobila prijave o ransomware napadima na njihove IT sisteme.

Iako se napad klasifikuje kao ucenjivački (ransomware), trenutno nije poznato koje su IT sisteme hakeri zaključali uz traženje "otkupnine" i kakvim podacima o pacijentima zdravstveni radnici i lekari trenutno ne mogu da pristupe.

Stručnjaci za bezbednost HSE-a koji istražuju incident još nisu izdali nikakvo službeno saopštenje o stanju bolničkih IT sistema, ai Irish Times tvrdi da je sva medicinska oprema u Irskoj i dalje operativna, ali registracija pacijenata i unosi podataka u njihove kartone obavljaju se "papirom i olovkom".

HSE ističe da je sistem hitne pomoći takođe operativan, kao i da se COVID-19 vakcinacija uredno i dalje sprovodi i administrira.

Generalni direktor HSE-a Paul Reid, izjavio je da se radi o masivnom napadu pa su angažovali spoljne stručnjake za računarsku bezbednost, ali i vojsku.

Takođe je rekao da napadači za sada još nisu zatražili plaćanje otkupnine i mada njihovi identiteti još nisu poznati, veruje se da dolaze iz inostranstva.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.