EU i Spotify zajedno protiv Apple-a

Evropski regulatori podigli su tužbu protiv Apple-a zbog ometanja konkurencije na tržištu muzičkog streaminga. Tužba koja je podneta nakon što je Spotify uložio službeni prigovor regulatorima, mogla bi da rezultuje visokom kaznom i promenama u Apple-ovim poslovnim praksama.

Kako stoji u službenoj izjavi, koja prethodi formalnoj tužbi, propituju se Apple-ova pravila u App Store-u koja ograničavaju i prisiljavaju developere da koriste Apple-ov platni sistem za kupovinu u aplikacijama i onemogućavaju korištenje drugih mogućnosti kupovine.

Europska komesarka za tržišno takmičenje, Margrethe Vestager, istakla je kako postoje jasni znakovi da su Apple-ova pravila u App Store-u uticala na poslovanje konkurentskih aplikacija za streaming muzike, ali i uticača na developere aplikacija širom sveta.

Oni (developeri aplikacija) zavise od Apple-ovog App Store-a kao čuvaru pristupa korisnicima na iPhone-u i iPad-u. Takva značajna moć na tržištu ne može da bude bez kontrole, jer su uslovi pristupa Apple-ovom App Store-u ključni za pristup developera aplikacija, istakla je na konferenciji za novinare Vestager.

Stoga smatra, Apple bi trebao da prekine sa takvim ograničavajućim praksama. Dodala je i kako drugi regulatori (iz Holandije, Australije i SAD-a), takođe istražuju Apple-ove poslovne prakse.

Apple, Spotify i druge uključene strane sad imaju mogućnost da odgovore na optužbe. Ako regulator ne bude zadovoljan odgovorima, može nastaviti sa tužbom i odrediti kaznu koja može ići do 10 posto globalnih prihoda, odnosno do 27 milijardi dolara. Ali, EU do sad nikad nije izrekla najvišu moguću kaznu.

Očekivano, u Apple-u ne smatraju da postoji problem i optužuju EU da je takvo optužbom zapravo narušila pravo konkurentnosti.

Spotify je postao najveći servis za streaming muzike na svetu i ponosni smo na ulogu koju smo odigrali u tome. Oni žele sve prednosti App Store-a, ali misle da ne moraju da plate za to. Komisijino zauzimanje u ime Spotify-ja je suprotno od poštenog tržišnog takmičenja, stoji u Apple-ovoj izjavi.

S druge strane, Spotify je pozdravio odluku evropskog regulatora i nazvao je "ključnim korakom prema Apple-ovom preuzimanju odgovornosti za njihovo nekonkurentsko ponašanje".

Podsetimo, sličan prigovor je uložio i Epic Games nakon što ga je Apple izbacio iz App Store-a zbog uvođenja alternativnog sistema plaćanja u igrici Fortnite. Epic Games je tad Apple optužio da zlostavlja dominantni položaj na tržištu mobilnih aplikacija. Istu je pritužbu Epic Games uložio i Evropskoj komisiji.

Da bi EU mogao da istražuje i taj slučaj otkrila je i komesarka Vestager, koja je rekla da su zainteresovani i za istraživanje stanja na tržištu mobilnih igrica, ali da je još prerano o tome govoriti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.