Google je namerno otežao pronalazak opcija privatnosti na Android-u


Google je opet upao pod lupu javnosti nakon otkrića sa sudskog procesa koji se protv njih vodi u Arizoni. Izgleda da je Google namerno duboko u menije Android-a zakopavao lokaciona podešavanja pa čak terao i druge OEM-ove na to.

Američka savezna država Arizona tužila je Google da su nezakonito pratili Android korisnike. Taj sudski proces je sad otkrio neke dokumente koji sugerišu da je Google zaista igrao prljavo.

Optužuje ih se da su podešavanja privatnosti, a naročito ona podešavanja lokacionih usluga namerno zakopavali duboko u menije Android sistema. U optužbama stoji da su to namerno činili ne bi li na taj način "zbunili" korisnika i uzimali podatke o njegovoj lokaciji.

Pri testiranju takvih funkcija privatnosti, Google ih je smatrao problematičnim i gurao sve dublje u sistem menija.

Google se optužuje i da su aktivno terali druge Android OEM-ove, a među njima i LG da podešavanja privatnosti na svojim Android-ima, isto tako sakriju dublje u izbornike.

Google-ovo osoblje potvrdilo je na sudu i da je bilo gotovo nemoguće u potpunosti onemogućiti Google da odredi vašu kućnu i lokaciju vašeg posla.

Isto tako bilo je nemoguće pristup lokaciji dozvoliti aplikacijama treće strane, a da u to nije uključen i Google.

Optužbe su prilično ozbiljne pa iako vidimo i iz nadolazećeg Androida 12 da Google poboljšava podešavanja privatnosti, u ovom sporu bi na kraju vrlo izgledno mogli da budu kažnjeni visokim novčanim kaznama. Svakako im to neće biti prvi put.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.