Google najavio alat za prepoznavanje dermatoloških problema

Google je na svojoj I/O konferenciji najavio dermatološki alat pokretan veštačkom inteligencijom (AI) koji će, pomoću kamere vašeg telefona, moći da prepozna određene probleme kože, kose i noktiju. Kako se navodi u tvrtkinoj objavi na blogu, novi će alat koristiti tehnike jednake onima koje otkrivaju dijabetičnu retinopatiju ili rak pluća.

Naime, korisnici će nakon pokretanja alata, snimiti tri fotografije problematičnog područija iz različitih uglova. Nakon toga, korisnik će morati da odgovori na pitanja o svom tipu kože, koliko dugo već ima problem te o drugim simptomima koji će pomoći alatu da lakše prepozna jedno od 288 mogućih zdravstvenih stanja.

Alat će za svako moguće zdravstveno stanje prikazati dermatološki pregledane informacije, odgovore na često postavljena pitanja i slične slike sa interneta. Google napominje da alat nije namenjen pružanju dijagnoze niti služi kao zamena za savet lekara, već pomaže korisniku da donese utemeljenu odluku o svom sledećem koraku u lečenju.

"Naš je alat rezultat više od tri godine istraživanja mašinskog učenja i razvoja proizvoda. Do danas smo objavili nekoliko recenziranih znanstvenih članaka koji potvrđuju naš AI model, a radi se i na brojnim drugima", objašnjavaju iz Google-a. Dodali su da njihov alat uzima u obzir činioce kao što su uzrast, pol, rasa i tipovi kože od one blede koja ne potamni, do smeđe kože koja retko izgori.

Osim toga, Google je razvio i podesio svoj model na milionima slika kožnih problema, hiljadama slika zdrave kože i 65.000 slika iz bolničkih uslova. Navode i da je njihov AI model uspešno prošao i kliničku validaciju te da je alat u Evropskoj Uniji označen kao medicinskim proizvodom klase I, što znači da je niskog rizika za korisnike. Google se nada lansirati početnu verziju alata kasnije ove godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.