Google želi da pošalje lozinke u istoriju

Nadamo se kako će jednog dana ukradene lozinke postati stvar prošlosti, zato što će i same lozinke postati prošlost, najavili su iz Google-a veliku promenu u načinu na koji će se korisnici u budućnosti prijavljivati u njihove servise. U objavi na službenom blogu podsetili su kako su upravo lozinke najveća pretnja online bezbednosti korisnika jer se teško pamte, a lako kradu. Upravljanje lozinkama je komplikovano i mnogi koriste iste lozinke za više različitih servisa pa ako se hakeri dokopaju jedne lozinke, imaće pristup većem broju ličnih informacija.

Jedno od rešenja sa kojim se povećava bezbednost korisničkih računa jest potvrda u dva koraka. Reč je o bezbednosnom mehanizmu uz koji je, pored lozinke, potrebno na još jedan način potvrditi prijavu na svoj mail, profil na društvenim mrežama itd. Najčešći način na koji se to radi jeste upisivanjem koda koji se prilikom prijave dobije na mobilni telefon. Dakle, ako se neko i dokopa vaše lozinke, samim njenim upisivanjem neće moći pristupiti profilu jer neće imati taj dodatni kod koji vam Google (ili neka druga kompanija) šalje na vaš telefon.

Iz Googlea su objavili kako uskoro nameravaju da korisnicima automatski aktiviraju potvrdu u dva koraka (dvostepenu autentifikaciju). To će prvo napraviti samo za one račune koji su pravilno konfigurisani i imaju sve potrebne podatke za dodatnu autentifikaciju prilikom prijave na Google-ove profile, ali s vremenom ta bi se opcija trebala proširiti na sve korisnike.

Dok mnogi već koriste takav način prijave, nekima će ovo biti velika promena jer će svaki put prilikom prijave u Gmail ili neki drugi Google-ov servis morati posegnuti za svojim mobilnim uređajem sa kojim će potvrditi svoj identitet. Takođe, iz kompanije su najavili kako razvijaju naprednu bezbednosnu tehnologiju u samim mobilnim uređajima kako bi ta potvrda u dva koraka bila što bezbednija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.