Kineski proizvodi povučeni sa Amazon-a


Kako se čini, Amazon je još jedna velika američka kompanija koja izbacuje kineske proizvode iz svoje web prodavnice, iako se čini da je glavni razlog tome žestoka konkurencija između kineskih kompanija koje podmeću klipove pod noge svojim konkurentima.

Juozas Kaziukenas, osnivač kompanije za istraživanje tržišta Marketplace Pulse, objavio je da je bukvalno preko noći Amazon sa svojih stranica uklonio na desetine velikih kineskih prodavača, čiji su novi proizvodi u januaru ove godine činili veliku količinu ukupnog prometa Amazona i ostvarivali godišnje prihode u milijardama dolara.

Amazon nije direktno komentarisao status suspendovanih naloga, ali je u izjavi za TechCrunch rekao da ima "dugogodišnje politike zaštite integriteta svoje prodavnice, uključujući autentičnost proizvoda, istinske recenzije i proizvode koji ispunjavaju očekivanja kupaca".

"Poduzimamo brzu akciju protiv onih koji krše naša pravila, uključujući suspenziju ili ukidanje povlastica prodaje", rekao je portparol Amazon-a.

Kineski e-commerce izvoznici zaprepastili su se incidentom. Unutar WeChat grupa u kojima stotine prodavaca obično razmenjuju poslovne strategije, sve je prepuno anksioznosti i konsenzus je da je "pređena granica" u sprovođenju sumnjivih praksi na platformi. "

Ovo nije prvi put da Amazon gasi naloge zbog lažnih recenzija i drugog ponašanja koje krši njegova pravila, ali razmere ovog talasa su bez presedana", rekao je Bill Zhang, koji razvija i izvozi pametnu sportsku odeću putem Amazon-a.

Analitičari smatraju da je Amazonu važan deo poslovanja saradnja sa kineskim prodavcima pa ne veruju da je razlog izbacivanja kineskih proizvoda isključivo političke prirode na relaciji Kina-SAD, već smatraju da su za to najviše odgovorne kineske kompanije koje "podmeću klipove pod noge svojim konkurentima".

Jedan od uobičajenih trikova koje koriste kineski prodavci jeste manipulisanje recenzijama koje utiču na način na koji je proizvod uvršćen na Amazon. To se može učiniti plaćanjem stvarnim kupcima da ostave pozitivnu recenziju ili slanjem lažnih narudžbina i ostavljanjem dobrih komentara putem zombi naloga.

Još jedna prevladavajuća taktika su načini usmeravanja kupaca sa Amazona na sopstvene web prodavnice trgovca. Amazon trgovcima ograničava prikupljanje osetljivih podataka o kupcima, poput e-maila, ali kineski izvoznici pronalaze put: slanje razglednica kupcima i traženje da ostavljaju recenzije na sopstvenim web stranicama.

Ali Kaziukenas kaže da su se takvim taktikama Kinezi služili godinama, pa nije u potpunosti jasno zbog čega ih je Amazon baš sada odlučio da uklanja sa svojih stranica.

"Nema naznaka da je Amazon baš sada razvio i implementirao nove tehnike za hvatanje prodavaca koji se služe lažnim recenzijama", navodi Juozas Kaziukenas.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.