Microsoft navodno odustao od Windows-a 10X

Kada je Microsoft predstavljao Windows 10, uz redovne verzije namenjene kućnim i profesionalnim korisnicima, spomenuo je i njihovu "laganu" verziju, naziva Windows 10X. Ona je trebala da postane konkurencija Chrome OS-u, i da radi na nešto slabijim uređajima, a prema nekim informacijama razvijana je tako da funkcioniše na uređajima sa dva ekrana. 

Tako su Windows 10X trebali da dobiju uređaji kao što je Surface Neo, razni laptopovi sa dva ekrana, preklopni telefoni i slični. Na kraju je njihov hibridni uređaj Surface Duo zaživeo sa Android-om, a Windows 10X do dana današnjeg Microsoft nije pustio u javnost. 

Poslednje informacije o ovom OS-u bile su da će biti prerađen tako da se može pokretati i na "običnim" laptopovima sa jednim ekranom, ali i da neće dozvoliti izvršavanje 32-bitnih aplikacija. Trebao je, naime, da podržava samo Universal Windows Platform i web aplikacije.

Upućeni izvori sada kažu da razvoj situacije u Microsoft-u i na tržištu ne ide u prilog ikakvoj srećnoj budućnosti za Windows 10X, pa se čini kako je kompanija od njega odustala, barem u obliku koji je bio najavljivan. Iako službenih informacija nema, šuška se kako verzija 10X nikada neće u javnu distribuciju, već će Microsoft umesto nje lansirati neki "novi Windows", krajem ove godine.

To bi trebao da bude redovni Windows 10 sa redizajniranim korisničkim interfejsom, kodnog imena Sun Valley. Redizajn će zahvatiti i ostale verzije Windows-a, verovatno sa verzijom 21H2, a istovremeno s time OS bi trebao da dobije verziju za "slabije", ARM i uređaje sa dva ekrana – međutim, ne onako posebnu kakav je Windows 10X trebao da bude. Hoće li se ranijoj ideji vratiti 2022. godine ili nekad kasnije, za sada se ne zna.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.