Microsoft objavio tačan datum penzionisanja Internet Explorer-a


Budućnost Internet Explorer-a na Windows-u 10 je – Edge. To su poručili iz Microsoft-a na službenom blogu Windows-a 10, i objavili i tačan datum kada će Internet Explorer 11 otići u penziju. To će se dogoditi 15. juna 2022. godine. Nakon tog datuma u potpunosti bi trebao da ga zameni Microsoft Edge, novi i moderniji browser zasnovan na Chromium-u. Već dugo se znalo da će se ova promena dogoditi, pa je samo bilo pitanje vremena kada će u Microsoft-u odlučiti da nema smisla paralelno održavati dva browsera.

Ne samo da je Edge brži, bezbedniji i moderniji, kažu iz Microsoft-a, nego je u stanju da odgovori i na izazov koji muči mnoge – kompatibilnost sa starijim web stranicama i aplikacijama. Edge ima ugrađen "IE mode", pa se u praksi može ponašati baš poput Internet Explorer-a i tako ga u potpunost zameniti.

Nakon 15. juna sledeće godine, dakle, IE11 više neće primati podršku, zakrpe i nadogradnje za najveći deo korisnika (zadržaće se samo verzije na Windows 10 LTSC, OS-u sa produženom podrškom i Windows Server-u). Prelazno razdoblje započeće već 17. acgusta ove godine, kada će paket usluga Microsoft 365 i ostale njihove aplikacije ukinuti podršku za Internet Explorer.

Onima koji su odveć vezani uz svoj IE11 Microsoft uz ovu objavu navodi i razloge zašto bi ipak trebali da se odluče da pređu na Edge. Govore tako o kompatibilnosti, produktivnosti, bezbednosti, novim opcijama i ostalim funkcijama Edge-a koje bi trebale korisnicima da olakšaju tranziciju i zadrže ih na novom browseru duže vreme.

Svima koji su na to spremni, Microsoft preporučuje da sa prelaskom počnu što pre – jer unutar Windows-a 10 već imaju instaliran Edge.

Inače, u svetu gotovo dvije trećine korisnika Internetu pristupa putem Google-ovog browsera Chrome, dok je (zavisno od izvora podataka) između 0,7 i 1,6% korisnika i dalje na Internet Explorer-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.