Novi smishing trojanac glumi Chrome aplikaciju


Smishing je slična vrsta prevara kao phishing, s tom razlikom da se linkovi koji vode na stranice sa malwareom distribuiraju SMS porukama umesto emailom. Hakeri su spoznali da ljudi imaju veće poverenje u SMS poruke nego emailove i to su odlučili da iskoriste.

Istraživači kompanije Pradeo, otkrili su da se u poslednje vreme sve više širi opasni smishing trojanac koji je već zahvatio više stotina hiljada ljudi, a temelji se na lažnoj Google Chrome aplikaciji.

Žrtve dobijaju SMS poruku u kojoj se obavještavaju da moraju da plate carinske takse za dostavu paketa. Ako ih to zainteresuje i kliknu na link, pojavljuje se poruka u kojoj se navodi da moraju da nadograde svoju Google Chrome aplikaciju. Nakon što prihvate zahtev, preusmeravaju se na malicioznu web stranicu na kojoj se nalazi lažna Chrome aplikacija, putem koje će preuzeti malware na svoj telefon.

Nakon što se završi lažno ažuriranje Chrome-a, žrtve se usmeravaju na phishing stranicu, gde se od njih traži plaćanje malog iznosa od 1 ili 2 dolara, što je samo paravan za prikupljanje podataka o kreditnim karticama.

Pradeo kaže da nakon instalacije malware šalje više od 2.000 SMS poruka nedeljno sa zaraženih telefona kako bi proširio zarazu i to radi tiho u pozadini, pa žrtve toga najčešće nisu ni svesne.

Kao i uvek u takvim i sličnim slučajevima, jedini i glavni savet vam je da nikada ne klikate na linkove u porukama sa nepoznatih brojeva, jer je ljudska znatiželja glavna karta na koju igraju cyber kriminalci.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.