Osiguravajuće društvo platilo 40 miliona dolara hakerima


Jedno od najvećih američkih osiguravajućih društava, kompanija CNA Financial, prema tvrdnji Bloomberg-a, platila je otkupninu u visini od čak 40 miliona dolara hakerima, kako bi povratila kontrolu nad svojom mrežom nakon dvonedeljnog zaključavanja mrežnog informatičkog sistema kao posledica ransomware napada.

Za poređenje, direktor najvećeg američkog naftovoda Colonial Pipeline, priznao je ove nedelje Wall Street Journal-u da je isplatio hakerima za sličan napad 4 miliona dolara, što znači da je osiguravajuće društvo bilo prisiljeno da plati čak 10 puta više.

Portparol kompanije CNA Financial nije hteo da komentariše ransomware napad već je Bloomberg-u izjavio da CNA postupa prema svim zakonima, pravilima i objavljenim uputstvima, uključujući uputu OFAC 2020 o ransomware napadima i postupa prema tim smernicama.

Osiguravajuća kuća je postala žrtva Phoenix Lockera, izvedenice Hades ransomwarea koji je kreirala poznata ruska kriminalna grupa Evil Corp.

U posljednje vreme ransomware napadi na visokoprofilne kompanije i organizacije znatno su se povećali, pa su u aprilu i maju hakeri iz grupe REvil tražili 50 miliona dolara od Apple-ovih dobavljača Quante i Acer-a, a čak je i developer Cyberpunk-a CD Projekt Red bio zaključan neko vreme, što je odgodilo izlazak drugog velikog patcha. Ove nedelje ransomware napad je pogodio i irski bolnički informatički sistem, ali nije poznato ko je sve platio otkupninu, a ko je uspeo da otključa svoje mreže i servere bez plaćanja hakerima.

Sve to pokazuje veliku ranjivost zaštićenih sistema mnogih velikih organizacija i kompanija, uprkos ogromnim iznosima novca koji se troše na zaštitu.

Takvi napadi unose veliki nemir i nepoverenje među građanima koji koriste usluge raznih kompanija i posebno finansijskih institucija i banaka, jer ukazuju da ničiji novac nije 100 posto siguran gde god ga uložili, mada je očito trend među kompanijama da je bolje platiti čim pre otkupninu nego da rizikuju veće posledice, što naravno jako pogoduje cyber kriminalcima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.