Otkriveno na stotine lažnih aplikacija za trgovinu deonicama

Istraživači Sophos-a otkrili su 167 lažnih Android i iOS aplikacija za bankarenje, trgovinu deonicama i kriptovalutama koje vam mogu pokrasti teško zarađeni novac. Sophos je istragu proveo temeljem dojave jedne od žrtava koja je nasela na prevaru. Operacija prevaranata započela je na jednoj web stranici za traženje ljubavnih partnera (dating), na kojoj su prevaranti zavarali ljude da instaliraju aplikaciju za trgovinu kriptovalutama, a žrtve su nasele zbog toga jer su dobile link koji je vodio na lažnu stranicu poznate kompanije za trgovinu i investiranje GoldenWay. Lažna aplikacija je bila dostupna za Android i iOS operativni sistem.

Nakon instalacije aplikacije žrtve su dobile obavest da kupe i prebace kriptovalute u svoj digitalni novčanik, a kada je zatražen transfer, žrtvin račun je blokiran.

Sprovodeći daljnju istragu Sophos je otkrio na stotine sličnih aplikacija za trgovinu. Većina njih izgleda jako slično kao legitimne aplikacije koje pripadaju uglednim finansijskim institucijama, što je privuklo veliki broj žrtava.

U nekim slučajevima cyberkriminalci su se za distribuciju lažnih aplikacija služili društvenim mrežama.

Istraživače je šokiralo što su lažne aplikacije uspele da zaobiđu sisteme provere u Apple App Store-u i Google Play prodavnici, što je dodatno povećalo razmere prevara.

Aplikacije su dizajnirane kako bi iskoristile sve veći interes ljudi za aplikacijama za trgovinu. Žrtve su bile zaslepljene povećanim interesom za kriptovalute i besplatnom ili jeftinom trgovinom deonicama.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.