Predstavljen Android 12 beta - evo šta donosi


Google je juče zvanično predstavio prvu beta verziju Android-a 12, i kako što smo mogli da čujemo iz glasina, stigao je temeljiti redizajn. Promene su toliko temeljite da donose najveću promenu interfejsa i njegovih elemenata otkad ovaj operativni sistem postoji.

U Google-u kažu da su se pri izradi interfejsa fokusirali na personalizaciju, kao i dinamičke elemente temeljene na pozadinskoj slici. Naime, korisnik iz galerije odabere wallpaper, a sistem će sam prepoznati koje boje njime dominiraju i skladno njima prilagoditi ostatak interfejsa, kao npr. obaveštenja, zaključani ekran, kontrolu glasnoće, widgete i sl.

Ceo operativni sistem odiše novim animacijama, ali ne treba zanemariti ni efikasnost, koja je unutar njega osetno veća. Tako novi Android za grafičke operacije troši 22% manje resursa grafičkog koprocesora.

Polje sa obaveštenjima je takođe dobilo na redizajnu, ali i na funkcionalnosti, napominju u Google-u. Isto vredi i za prečice podešavanja koje više nisu samo ikonice, već donose i tekstualne oznake, a u njih je sada integrisana i Google Pay usluga.

U podešavanjima privatnosti je moguće videti jednostavan popis dozvola aplikacijama koje je lakše povući. Takođe, u gornjem desnom uglu nalazi se indikator kad neka aplikacija koristi mikrofon ili kameru, što nivo privatnosti, odnosno kontrolu korisnika nad uređajem i radom aplikacija diže na osetno viši nivo. Ono što je još važnije je to što u slučaju da neka aplikacija neovlašćeno koristi kameru ili mikrofon, tu joj dozvolu možete ukinuti na jednostavan način.

Nekim aplikacijama je sada moguće onemogućiti da koriste vašu preciznu lokaciju, već samo približnu. Tako npr. one koje donose vremensku prognozu više neće moći da vas lociraju u metar.

U ovoj beta fazi Android 12 donosi još i podršku za skrolajuće widgete i mogućnost dodavanja konverzacija sa ljudima sa kojim najviše komunicirate na početni ekran. Ostaje još za videti kako će ova funkcionalnost integrisati sa aplikacijama kao što su WhatsApp, Telegram i sl.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.