Putem Starlink-ove internet veze nema ilegalnog skidanja torrenta


Širenje dostupnosti satelitskog pristupa Internetu putem SpaceX-ove konstelacije Starlink znači i sve više korisnika – a više korisnika, očekivano, dolazi i na više ideja kako tu brzu internet vezu iskoristiti. Nije trebalo dugo da se netko seti kako bi mogao da pokuša da zagaziti u piratske vode i vidi šta će se potom dogoditi. Verovatno među prvima je to učinio korisnik Reddit-a iz SAD-a koji se predstavlja kao substrate-97, a ime mu je, čini se, Sam.

Sam je svesno i namerno pokrenuo torrent klijent bez uključenog VPN-a i putem svoje Starlink veze skidao torrente, tj. preuzimao piratski sadržaj koji nije platio autorima, odnosno nosiocima autorskih prava. Nije prošlo dugo, a u inboxu ga je dočekalo "ljubavno pismo" iz Starlink-a naslovnjeno "Prva opomena za kršenje autorskih prava".

U ovom upozorenju naš Sam dobio je informaciju kako je vlasnik piratizovanog sadržaja obavestio njih, kao pružaoca usluge, da on, kao korisnik, ilegalno preuzima njihov materijal. U slučaju da korisnik misli da je reč o grešci, Starlink ga upućuje da se obrati direktno nosiocu prava i sa njime razreši nesporazum. U suprotnom, smatra se da je ovim potezom prekršena politika korišćenja Starlink-ovog priključka, a korisnik je dobio prvu opomenu nakon koje mora da prestane sa sličnim aktivnostima.

U slučaju da nastavi, Starlink mu može ukinuti daljnje pružanje usluga i izložiti ga pravnom riziku, odnosno tužbi koju bi mogao pokrenuti nosiocu prekršenih autorskih prava.

Internet pristup preko satelita sve je dostupniji u svetu. Do sada je SpaceX već za njega primio pola miliona prednarudžbina od budućih korisnika iz celog sveta, koji su pritom i uplatili 99 dolara avansa. Podsećamo, to već sada možete učiniti i iz Srbije, a jednom kada usluga i kod nas postane dostupna mesečna naknada za korišćenje trebala iznositi 99 dolara, uz 500 dolara jednokratnog inicijalnog troška opreme.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.