Recenzija: OnePlus 9 Pro

OnePlus je nedavno predstavio svoju novu seriju telefona koju čine modeli 9 i 9 Pro. Ranijih godina, zvanično nismo imali priliku da dođemo do ovih uređaja jer je njihova ostupnost u Srbiji bila izuzetno loša. Iako smo imali priliku da neke modele isprobamo zahvaljujući raznim nezvaničnim kanalima, recenzije nismo objavljivali jer je za njih potrebno mnogo više korišćenja da bi stekli prave utiske. Ove godine, zahvaljujući kompaniji Telenor, u prilici smo da testiramo oba uređaja, OnePlus 9 i 9 Pro. S obzirom da je razlika između ova dva modela mala, fokusiraćemo se na model 9 Pro i usputno ćemo spomenuti ključne razlike ova dva modela.

Nije tajna da se OnePus tokom godina borio sa kvalitetom svojih kamera za pametne telefone, pa tako sa svojom svojom novom OnePlus 9 serijom ima za cilj da stane na kraj svim negativnim recenzijama. OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro imaju novi senzor kamere koji su zajedno razvili sa vodećim švedskim proizvođačem kamera, kompanijom Hasselblad, koja obećava da će doneti svoju nauku o bojama na OnePlus telefonske kamere. Hasselblad, poznat po kamerama srednjeg formata koje su zabeležile sletanje na Mesec tokom NASA-inih misija Apollo (što objašnjava teasere), a sada su ušli u dugoročno partnerstvo sa OnePlus-om.



Nije retko da vidimo proizvođače pametnih telefona kako se udružuju sa velikim proizvođačima fotoaparata ili sočiva kako bi povećali kvalitet svojih proizvoda. Kada se dobro uradi, to može dovesti do vrlo dobrih rezultata koji zapravo idu u korist krajnjem korisniku, na primer Sony-jevo dugogodišnje partnerstvo sa Zeiss-om i Huawei-jevo partnerstvo sa Leicom.

OnePlus se nada da će svoje kamere podići na pravi vodeći nivo, posebno sa 9 Pro, a kompanija ima cilja na kupce Apple i Samsung uređaja. Pored kamera, 9 Pro je takođe istinski plavi vodeći model sa svim vrhunskim karakteristikama i specifikacijama koje bi obično očekivali. Upravo ćemo saznati koliku korist možete očekivati od partnerstva OnePlus-Hasselblad i da li je to samo običan hype.

Specifikacija
- Ekran: 6.7 inča ekran, 1440 x 3216 px, 20:9 odnos (~525 ppi gustoća), LTPO Fluid2 AMOLED, 1B colors, 120Hz, HDR10+, 1300 nits (peak), Corning Gorilla Glass 5
- SoC: Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm)
- CPU: Octa-core (1x2.84 GHz Kryo 680, 3x2.42 GHz Kryo 680, 4x1.80 GHz Kryo 680
- GPU: Adreno 660
- RAM: 8 GB / 12 GB
- Interna memorija: 128 GB / 256 GB
- Povezivanje: 5G, LTE, WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.2, NFC, USB 3.1 - Type-C
- Kamera: 48 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.43", 1.12µm, omnidirectional PDAF, Laser AF, OIS;
8 MP, f/2.4, 77mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optical zoom;
50 MP, f/2.2, 14mm (ultrawide), 1/1.56", 1.0µm, AF;
2 MP, f/2.4, (monochrome)
- Prednja kamera: Sony IMX471 16 MP, f/2.4, (wide), 1/3.06", 1.0µm, EIS
- Baterija: 4500 mAh
- Operativni sistem: Android 11, OxygenOS 11

Plus
- Odličan kvalitet izrade
- Sjajan ekran
- Bežično punjenje od 50W
- Odlične zadnje kamere
- Dobre ukupne performanse

Minus
- Povremeno pregrevanje u aplikaciji kamere
- Manje programske greške
- Prednja kamera ne može da se meri sa konkurencijom


Dizajn i kućište

OnePlus nije previše poludeo sa dizajnom OnePlus 9 Pro, što može biti dobra ili loša stvar, u zavisnosti od toga kako ga vidite. Nama se prilično jednostavan i običan dizajn kakav poseduje sviđa, ali ukusi su dosta različiti. Oblik kućišta i dimenzije čine ovaj telefon sličnim OnePlus 8 Pro, međutim 9 Pro je nešto deblji sa svojih 8,7 mm i malo lakši (197g). Ima aluminijumski okvir i Gorilla Glass na zakrivljenom prednjem i zadnjem delu. Izgleda, i pruža premium osećaj u ruci. Borovo zelena i zvezdano crna boja imaju mat završnicu, u poređenju sa sjajem ogledala koju ima završna obrada Morning Mist (sive) boje koju mi imamo na testu.



OnePlus 9 Pro je izdužen pametni telefon, ali brzo smo se navikli na postavljanje tastera za podešavanje jačine zvuka i uključivanje. Taktilne povratne informacije su dobre, a klizač upozorenja radi kako se očekivalo. Nema priključka za slušalice, a fioka za dva SIM-a, USB Type-C port (USB 3.1 Gen1) i zvučnik sa donje strane nalaze se u istim položajima kao na 8 Pro. OnePlus 9 Pro zadržava IP68 ocenu otpornosti na prašinu i vodu svog prethodnika, ali dobija nadograđeni sistem bežičnog punjenja od 50 W (u odnosu na 30 W). O tome više kasnije.



Fizički dizajn OnePlus 9 Pro je prilično ergonomski i jednostavan za rukovanje za svakodnevnu upotrebu, za razliku od, na primer, mnogo većeg i težeg Galaxy-ja S21 Ultra.

Ekran


OnePlus je prešao na LTPO OLED ekran za OnePlus 9 Pro, za koji kompanija tvrdi da smanjuje potrošnju energije i do 50 procenata u poređenju sa prethodnim modelom. Ima 6,7-inčni ekran sa QHD+ rezolucijom, brzinom osvežavanja od 120Hz i HDR10 + sertifikatom. Stopa osvežavanja je promenljiva u zavisnosti od aplikacije koja se koristi. Dobijate i novu funkciju pod nazivom Hyper Touch, za koju se kaže da kada je omogućena poboljšava odgovor na dodir za određene igre kao što je Call of Duty: Mobile.

Ekran je sjajan, ima bogate i živopisne boje sa odličnom čitljivošću u bilo kom osvetljenju. Šetanje po menijima i listama deluje fluidno, pa čak i jednostavne stvari poput odbacivanja aplikacija i multitaskinga su odlične. Video sadržaj na ovom ekranu je prava poslastica, jer je osvetljenost odlična, a boje izgledaju živahno.

Bili smo zadovoljni tačnošću ugrađenog senzora otiska prsta, mada bi voleli da je postavljen malo više. Ako držite telefon, morate izvršiti neke akrobacije prstiju da biste ih dosegli. Otključavanje licem je zato fantastično, posebno u uslovima slabijeg osvetljenja gde radi mnogo bolje nego na S21 Ultra koji često nije uspevao da prepozna lice. Opcija prilagođavanja podešavanjima vam omogućava da prilagodite izgled OnePlus 9 Pro, uključujući brojčanike sata na ambijentalnom ekranu, animacije senzora otiska prsta i osvetljenje ivica za dolazna upozorenja. Takođe nam se sviđa činjenica da su ivice ekrana nešto manje zakrivljene u poređenju sa OnePlus 8 Pro, što pomaže u sprečavanju slučajnih dodira.

Sadržaj kutije OnePlus 9 Pro uključuje punjač od 65W, kabl za prenos podataka tipa C do tipa C, alat za izbacivanje SIM-a, nalepnice, kućište i uobičajenu dokumentaciju. Dobro je videti brzi punjač i drugu dodatnu opremu koja je još uvek uključena u telefon, za razliku od retkog sadržaja Samsung-ovih i Apple-ovih kutija. U ovu ogromnu kutiju smestila se i besplatna zaštitna maska, ali slušalice su nažalost izostale.

Hardver


OnePlus je izabrao Qualcomm-ov trenutno najbolji SoC, Snapdragon 888. Najavljen krajem 2020. godine, ova nova zver u čipu je u početku viđena u globalnim varijantama Samsung-ove serije Galaxy S21. Snapdragon 888 koristi sličnu CPU strukturu kao Samsung Exynos 2100, ali videćemo kako se performanse zapravo razlikuju između njih dve. Izgrađen je na 5 nm procesu i sadrži Qualcomm-ov integrisani X60 5G modem.

Naš test uređaj ima 12 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, a uređaj je dostupan i u 8/128 i 8/256 GB verzijama.

Brze performanse OnePlus 9 Pro ne bi trebalo da iznenađuju s obzirom na vrstu hardvera koji ima. Snapdragon 888 je vrlo moćan SoC i ima više nego dovoljno snage za borbu protiv današnjih aplikacija i igara.

I igrice odlično rade na ovom uređaju. Call of Duty: Mobile, Asphalt 9: Legends i Riptide GP: Renegade je izgledao zapanjujuće sa maksimalnim podešavanjima grafike. Većina igara koje smo testirali radile su pri brzini od 60 kadrova u sekundi, osim nekih kao što su Fortnite i Brawl Stars koje mogu iskoristiti visoku brzinu osvežavanja na OnePlus 9 Pro.

Nismo primetili nikakvo zagrevanje prilikom kratkog trajanja igara, međutim, bilo šta duže od 15-20 minuta i osetićete toplotu duž metalnog okvira i stakla. Dobili smo i upozorenje o pregrevanju kada smo tokom sunčanog dana koristili kameru na otvorenom. Telefon nam je odbio da snimam čak i fotografije dok se ne ohladi. Nisu retki slučajevi kada se telefoni zagrevaju uz intenzivnu upotrebu kamere, ali na ovako ozbiljan problem nismo dugo nailazili.

Rečeno je da opcija Hyper Touch povećava odziv ekrana na dodir do šest puta u odabranim igrama kao što su PUBG Mobile, Call of Duty: Mobile, League ili Legends i Braw Stars. Nisamo neki igrači na mobilnim uređajima, pa nisamo primetili veliku razliku kada je on uključen ili isključen, ali vaše iskustvo može da se razlikuje.


Povezivanje


OnePlus 9 Pro sadrži dvopojasni Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, stereo zvučnike, senzor otiska prsta na ekranu i više satelitskih navigacionih sistema. Kompanija takođe kaže da je u OnePlus 9 Pro koristila veću komoru za paru, deblje grafitne listove i veću bakarnu zavojnicu - sve samo u svrhu boljeg upravljanja višim temperaturama. Tu je i mogućnost povezivanja na 5G mrežu, koja još uvek nije komercijalno dostupna u Srbiji, tako da za sada ovu mogućnost možete da koristite samo na putovanju.

Audio performanse su takođe vredne pažnje na OnePlus 9 Pro. Donji zvučnik i slušalica zajedno proizvode visokokvalitetni stereo zvuk koji je poboljšan Dolby Atmos-om. Primetili smo da je stereo efekat veoma dobar, bilo da se radi o igranju igara ili gledanju video zapisa.


Softver


OxygenOS smatramo za jednu od najboljih, ako ne i najbolju Android nadogradnju interfejsa.

Ovde imamo OxygenOS 11 koji se zasniva na Android-u 11. Izgleda i pruža poznat osećaj onome što smo videli na OnePlus 8T. Osim nekoliko ekskluzivnih podešavanja za seriju 9, poput "Ultra visoke video rezolucije" i "Hyper Touch", nema mnogo toga novog.

OnePlus je svoj gaming mod nazvao Fnatic Mode, a sada ga je preimenovao u Pro Gaming Mode jer je njegova saradnja sa Fnatic-om završena. Međutim, i dalje mogu da se pronađu ostaci brendiranja Fnatic Mode, uključujući skrivene pozadine u firmware-u.

OxygenOS je brz i stabilan, što je donekle i najbntnije. Pruža minimalnu nadogradnju stock Android-a u pogledu izgleda i funkcija, baš onako kako treba da bude. Od svih nadogradnji i personalizacija Android-a, ova nam je najmanje napadna i najviše prihvatljiva. Ipak, moguće je da se nekim korisnicima to neće svideti i da će biti željni nekih opcija sa npr. Samsung-ove nadogradnje interfejsa, ali verujemo da mogu da se prilagode bez većih problema.

Nova opcija prikaza "Ultra-visoke rezolucije video zapisa" ima za cilj poboljšanje jasnoće video zapisa u određenim aplikacijama kao što je Instagram. Prema našem iskustvu, video postovi izgledaju malo oštrije, ali zaista morate imati pažljivo oko da biste uočili bilo kakvu razliku.


Kamere


Pre nego što zaronimo u performanse kamera, razmotrimo OnePlus-ovo partnerstvo sa Hasselblad-om da bismo razumeli nivo njegove uključenosti. Naziv švedskog proizvođača fotoaparata pronaći ćete svuda, od pakovanja do zadnjeg dela telefona. Na osnovu načina na koji OnePlus prikazuje ovo partnerstvo, mnogi bi pretpostavili da uz OnePlus 9 seriju dobijate Hasselblad senzore ili barem sočiva, što zapravo nije slučaj. Za ova dva telefona, Hasselblad je pomogao samo u podešavanju algoritama za obradu boja JPEG fotografija kada snimate u automatskom ili profesionalnom režimu.

Razlika u bojama je primetna na fotografijama ljudi, jer tonovi kože izgledaju toplije i nešto prirodnije u poređenju sa bojama koje proizvodi OnePlus 8 Pro. Ova razlika se pojačava prilikom snimanja portreta ljudi pod veštačkim svetlom. Kod pejzaža ili drugih predmeta razlika je manje izražena.

Uticaj Hasselblad-a se vidi i u dizajnu dugmeta zatvarača kamere, koji je sada narandžasta tačka, baš kao i na Hasselblad kamerama. Međutim, čini se da je ovo obim koristi koju možete očekivati od ovog partnerstva u seriji 9. Mogli bismo da vidimo dublju integraciju Hasselblad-ove stručnosti u buduće OnePlus pametne telefone, ali to je za sada sve nagađanje.



OnePlus 9 Pro ima potpuno nove zadnje senzore, za koje se kaže da su posebno razvijeni sa kompanijom Sony. Glavna kamera ima Sony IMX789 senzor od 48 megapiksela sa karakteristikama kao što su dvostruki izvorni ISO, 2x2 sočiva na čipu za brže fokusiranje i DOL-HDR za bolji dinamički opseg u kadrovima sa pozadinskim osvetljenjem i za fotografije i za video. Takođe može da uhvati 12-bitne RAW datoteke, umesto 10-bitne, radi povećanja informacija u boji. I dalje će vam trebati aplikacija treće strane kao što je Adobe Lightroom za uređivanje RAW datoteka na OnePlus 9 Pro, jer je podrazumevana aplikacija galerije ne podržava.

Sledi potpuno nova ultra široka kamera sa 50-megapikselnim Sony IMX766 senzorom sa sočivom slobodnog oblika koja smanjuje izobličenje (efekat ribljeg oka) na hardverskom nivou čak i pre nego što se slika obradi. Ima autofokus i može se koristiti i za makro fotografije. Telefoto kamera ima optički stabilizovan senzor od 8 megapiksela sa 3,3x optičkim zumom i 30x digitalnim zumom. Tu je novi režim snimanja Tilt-Shift za simulaciju efekta minijaturog sočiva sa promenljivim nagibom.

Nažalost, selfie kamera je i dalje onaj isti Sony IMX471 iz OnePlus 8 serije, koji je već trebalo da se nadogradi. OnePlus 9 Pro ima i četvrtu monohromatsku kameru (2 megapiksela) koja se koristi samo kada u aplikaciji kamere odaberete crno-beli filter.

Počnimo sa ultraširokom kamerom koja tokom dana snima izvrsne detalje i boje. Na objektima je jedva vidljivo izobličenje, posebno oko ivica okvira. Objekti prema ivicama okvira imali su nešto bolje detalje u odnosu na ultraširoke kamere iPhone 12 Pro Max i Samsung Galaxy S21 Ultra.

Aplikacija kamere automatski će se prebaciti na ultraširoku kameru ako se približite subjektu dovoljno za makro fotografisanje. Zahvaljujući upotrebi ovog sočiva i senzora, makro snimci sadrže izvrsne detalje. Čak i pri slabom osvetljenju, ultraširoka kamera je zabeležila vrlo dobre detalje, boje su izgledale prirodno, a izobličenja su bila minimalna.

Novi senzor u primarnoj kameri OnePlus 9 Pro nudi poboljšane detalje, a kvalitet koji možete očekivati približava se onome što vodeći telefoni trenutne generacije iz kompanije Apple i Samsung mogu da naprave. Krupni planovi imaju izvrsnu oštrinu, a boje imaju prijatan nivo zasićenja. I portretni režim deluje vrlo dobro, iako još uvek ne možete da prilagodite nivo defokusiranja pozadine pre ili posle snimanja. Novi režim snimanja Tilt-Shift zabavan je dodatak koji može rezultovati nekim zanimljivim fotografijama.

OnePlus 9 Pro takođe snima impresivne fotografije pri slabom osvetljenju. Automatski malo smanjuje brzinu zatvarača, tako da ne morate ručno prelaziti u režim Nightscape da biste postigli dobru ekspoziciju. Ipak bi moglo da dođe do malo više podešavanja, jer teksture mogu izgledati pomalo zrnasto kada uvećavate fotografije.

Telefoto kamera na OnePlus 9 Pro ima iste specifikacije kao i 8 Pro, osim veće žižne daljine. To znači da ćete dobiti 3,3x optički zum nasuprot 3x. Sa ovom žižnom daljinom, 9 Pro beleži dobre detalje, iako su ponekad boje pomalo prigušene prilikom snimanja pod sunčevom svetlošću, u poređenju sa 8 Pro, iPhone 12 Pro Max, pa čak i Galaxy S21 Ultra. Slike su i dalje upotrebljive kad su snimljene pri zumiranju od 10 puta, ali sve što je izvan toga uglavnom ima slabe detalje i boje.

Galaxy S21 Ultra je i dalje gospodar zuma, jer čak i pri 30x, on upravlja izuzetno superiornim fotografijama u poređenju sa onim što OnePlus 9 Pro može da proizvede, ali je pitanje koliko vam je to zaista potrebno u svakodnevnoj upotebi. Pri slabom osvetljenju, 9 Pro će zapravo koristiti telefoto kameru za fotografije, umesto da samo digitalno zumira glavnu kameru. Automatsko fokusiranje je pomalo sporo, ali konačni kvalitet slike može biti vrlo dobar u zavisnosti od osvetljenja.

U poređenju sa novim zadnjim senzorima, selfi kamera je razočaravajuća. Tonovi kože izgledaju toplije nego kod OnePlus 8 Pro, što je dobro, ali licima nedostaje prirodan izgled, recimo, iPhone-a. Boje drugih predmeta poput odeće često su neprirodno zasićene. Selfiji snimljeni pri slabom osvetljenju izgledaju pomalo zrnasto, a teksture nisu dobro definisane. Nightscape ne možete da koristite sa prednjom kamerom, a video zapisi su i dalje ograničeni na 1080p.

Zahvaljujući moćnom SoC-u, video mogućnosti OnePlus 9 Pro su se lepo nadogradile. Sada možete da snimate stabilizovane video zapise od 8K 30fps ili do 4K 120fps. Čudno, ne postoji opcija 1080p i 120fps. Tokom testiranja, primetili smo da je 9 Pro uspeo da snimi samo jedan petominutni 8K snimak i zaustavio je snimanje na sredini sledećeg klipa zbog pregrevanja. To se desilo i prilikom snimanja pri 4K 120fps, ali izgleda da niži frekvencije pri 4K i niže nisu pokrenule nikakva alarma. Iako smo u početku primetili ovaj problem prilikom snimanja na otvorenom tokom dana, nekoliko puta se dogodio i u zatvorenom. Telefon se ohladio nakon nekoliko minuta, ali ovo može predstavljati problem ako planirate da radite puno videa sa 9 Pro.

Kvalitet video zapisa je bio veoma dobar kada se snimalo danju, a takođe i noću. Stabilizacija deluje vrlo dobro na 4K, bez podrhtavanja ili podrhtavanja čak i pri slabom osvetljenju. Sa brzinom od 4K 30 kadrova u sekundi možete da prebacujete između glavne i ultraširoke kamere, ali ne i telefoto (bilo koji zum će biti samo digitalni). Međutim, pri 1080p, pritiskom na dugme 3.3x prebacićete se na telefoto kameru. Kada snimate na 8K ili 4K 60fps i više, ograničeni ste na pet minuta po snimku. Dobijate Nightscape za video, koji poboljšava ekspoziciju u vrlo mračnim situacijama, ali takođe uvodi zrnatost. HDR u video zapisima se automatski omogućava prilikom snimanja objekata sa pozadinskim osvetljenjem pri 1080p ili 4K pri 30 sličica u sekundi, zahvaljujući DOL-HDR funkciji glavnog senzora.



Baterija


Trajanje baterije je bilo prilično zadovoljavajuće tokom perioda pregleda. OnePlus 9 Pro ima bateriju od 4.500mAh koja je sličnog kapaciteta kao i OnePlus 8 Pro. Tu je i podrška za brzo punjenje od 65 W, kao kod OnePlus 8T. OnePlus sada zove Warp Charge 65T, koji baš kao i na 8T, puni dve manje baterije, umesto jedne velike, radi bržeg dopunjavanja. Ovo vam omogućava da u potpunosti napunite OnePlus 9 Pro za otprilike pola sata.



Novo je brže bežično punjenje. OnePlus je predstavio svoj bežični punjač Warp Charge 50, koji, kao što i samo ime govori, sada može bežično puniti 9 Pro do 50W. Telenor nam je poslao i taj OnePlus-ov punjač, a tokom testiranja uspeli smo u potpunosti da napunimo 9 Pro za otprilike 45 minuta, što je odlično. OnePlus 9 Pro takođe podržava reverzibilno bežično punjenje unazad, koje vam omogućava da telefonom punite druge Qi-kompatibilne uređaje.



Čak i uz intenzivnu upotrebu, neprestano smo uspevali da postignemo celodnevno trajanje baterije, čime mislimo da bi većina ljudi trebalo da bude veoma zadovoljna. U našem testu HD video prikaza, OnePlus 9 Pro je radio tek 16 sati.

OnePlus 9 vs OnePlus 9 Pro


Iako razlike u izgledu gotovo da nema, razlike u hardveru primetne su na svakom ćošku. OnePlus 9 Pro donosi oštriji i malo bolji ekran (~525 ppi naspram ~402 ppi), koji je tek minimalno veći (6.7 naspram 6.55 inča), ali donosi i LTPO Fluid2 AMOLED tehnologiju i 200 nita veću svetlinu. Oba ekrana krasi 120Hz stopa osvežavanja, HDR10+ kao i Gorilla Glass 5 zaštitno staklo.

Bitna razlika je i okvir koji je u slučaju OnePlus-a 9 plastični, dok je na Pro modelu on aluminijumski. Ova razlika nam je možda i najčudnija jer bi se očekivao identičan kvalitet izrade.

Kamera je takođe pretrpela promene, pa je tako osnovni model ostao uskraćen za laserski fokus i optičku stabilizaciju. Nestala je i telefoto kamera koja omogućava zoom do 3.3 puta, pa će vlasnici jeftinijeg modela moći maksimalno da zumiraju 2x i to digitalno. Izostala je i mogućnost video snimanja u 4K i 120 fps, što većini verovatno i neće biti neki veliki minus.

Ostsatak specifikacija je identičan, u pogledu procesora, RAM-a, kapaciteta baterije, itd. Pro model je minimalno veći i minimalno teži (192 naspram 197 grama). Ipak, treba još spomenuti da je osnovni model limitovan na 15W bežično punjenje, dok Pro ima mogućnost do 50W. To direktno znači da vam OnePlus-ov 50W Warp Charge bežični punjač koji možete da dokupite ne znači baš ništa jer ne možete da izvučete njegov maksimalni potencijal i da možete da kupite najobičniji i mnogo jeftiniji bežični punjač. Ova poslovna odluka nam nema nikakvu logiku jer se radi o identičnom hardveru.

Iz svega zaključujemo da OnePlus 9 u odnosu na 9 Pro ima nekoliko ključnih razlika. Nekima će one biti nebitne i mogu da izaberu osnovni model, ali mi bi svakako pre dodali još novca i kupili Pro model.


Utisak
OnePlus je već imao prilično solidnu osnovu za izgradnju OnePlus 9 Pro. OnePlus 8 Pro je još uvek jedan od najboljih telefona kompanija predstavila do danas, a 9 Pro je korak ispred njega. Noviji 5G SoC, brže žično punjenje i poboljšane kamere sve su mogućnosti koje smo očekivali da će imati, a koje definitivno pruža. Potpuno nove funkcije uključuju bežično punjenje od 50 W i efikasniji OLED ekran. Sva ova poboljšanja čine OnePlus 9 Pro još jednim odličnim OnePlus flagshipom, dostojnim njegove Pro značke.

Partnerstvo Hasselblad je naravno glavna tačka razgovora kad god OnePlus spomene kamere iz serije 9, ali mislimo da ono što zadnje kamere čini vrlo dobrim ima više veze sa hardverom nego bilo čime drugim. Određene boje poput nijansi kože poboljšale su se u odnosu na ranije, ali ostale karakteristike poput 12-bitnog RAW-a, DOL-HDR-a i ultraširoke kamere bez izobličenja svode se na sjajan hardver. Kamera za selfi je možda najslabija karika u inače dobro zaokruženom sistemu kamera.

OnePlus 9 Pro telefon nije bez problema. Postoji nekoliko grešaka u softveru koje je potrebno ispeglati, pregreva se pri intenzivnoj upotrebi kamere, a možda bi i bolja telefoto implementacija, poput periskopskog sočiva, odgovarala ceni.

OnePlus 9 Pro donosi nižu cenu od vodećih Apple-ovih i Samsung-ovih modela, ali sa nekoliko kompromisa koje smo spomenuli.

OnePlus 9 Pro uskoro će se pojaviti u Telenor ponudi. Običan OnePlus 9 po trenutnim informacijama neće biti u ponudi, a nepoznata je sudbina 50W bežičnog punjača koji smo takođe dobili na test. Iskreno se nadamo da ćemo i njega videti u ponudi jer se radi o sjajnom punjaču sa ugrađenim hlađenjem koji brzo puni i ostale uređaje, što ga čini zanimljivim i ostalim korisnicima.

Uređaje na test ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.