Signal je pokušao da troluje Facebook, pa je dobio ''po nosu''

Mobilna aplikacija za bezbedno i kriptovano dopisivanje Signal ističe se po tome što o korisnicima ne prikuplja nikakve podatke i garantuje bezbednost komunikacija korišćenjem neprobojne i open source enkripcije unutar sopstvenog protokola. Iako je i pre bila popularna, kada je početkom ove godine WhatsApp najavio promene pravila privatnosti i izazvao revolt korisnika, upravo je Signal bio jedan od onih koji su tu situaciju najbolje iskoristili – WhatsApp-u je preoteo više miliona korisnika.

Svoj pohod protiv Facebook-a su pokušali da nastave i ovih dana, pokretanjem oglašivačke kampanje na Instagram-u (koji, znamo, kao i WhatsApp, pripada Facebook-u). Ekipa Signal-a pokušala je pažljivo da pokaže korisnicima kako se njihovi privatni podaci koriste za ciljano oglašavanje, i zašto im ponekad na društvenim mrežama iskaču oglasi toliko precizno targetirani da sami korisnici imaju osećaj da ih Internet "predobro poznaje" ili čak i "prisluškuje".

Signal-ovci su došli na izvrsnu ideju – svojim će oglasima interaktivno menjati sadržaj zavisno od toga kome ih se prikazuje, i to tako da se korisniku bukvalno napiše zašto ga je s tim oglasom "naciljalo".

Drugim rečima, pred vama je tako trebao da iskoči oglas koji razotkriva ko ste, gde ste, kakvo vam je bračno stanje, koje su vam preferencije u vidu muzike ili zabave, šta volite, šta ne volite i slično. Nije potrebno napomenuti da se Facebook-ovim moderatorima ovakvo razotkrivanje algoritama za ciljano pozicioniranje oglasa nimalo nije dopalo, pa su reagovali prilično oštro (a možda se negde neko setio i kako im je Signal "neprijatelj").

Kreiranje takvih oglasa Facebook nije dozvolio, a zbog pokušaja njihovog kreiranja Signal-u su odmah ukinuli oglašivački nalog na svojoj mreži. Iz Signal-a se pravdaju da su samo hteli da plate reklamu koja bi iskoristila Facebook-ovu tehnologiju kako bi ljudima prikazali kako ona funkcioniše i šta sve Zuckerberg-ova kompanija o njima zna.

Pokušaj preterane transparentnosti Facebook je tako "nagradio" trajnim banom. Pokazali su mišiće i u korenu srezali ideju da bi neko korisnike mogao da upozori sa njihovim oglašivačkim algoritmima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.