Standard USB Type-C sada će omogućiti punjenje snagom i do 240 W

Punjenje telefona, laptopova i ostalih uređaja koji se na punjače spajaju novim kablovima sa USB-C priključcima, u skorije vreme bi moglo da bude značajno brže – naravno, ako napredak standarda budu pratili i proizvođači uređaja. Naime, Industrijska grupa koja se bavi ovim standardom i razvija tehnologije povezane sa njim, USB Implementers Forum, objavila je novu verziju USB Type-C standarda.

Prema specifikaciji verzije 2.1, koju su javno učinili dostupnom ovog utorka, najviša snaga električne energije koja će se moći propustiti kroz nove USB-C kablove i priključke biće 240 W. Do sada je ona iznosila 100 W, pa je ovde reč o više nego udvostručenju propusnosti.

Nova opcija koju će USB-C standard podržavati naziva se Extended Power Range (EPR). Nakon što je uspešno zamenio USB priključke i kablove za prenos podataka (iako u primeni još nije svugde zaživeo), standard USB-C polako postaje glavni priključak laptop računara i telefona – gde, osim za brzi prenos podataka, služi i za priključivanje napajanja.

USB-C priključak mogao bi uskoro da postane i jedinstveni standard za punjenje telefona koji želi da uvede Evropska unija. Osim što je univerzalan i brz, ovaj je tip priključka dobro prihvaćen među korisnicima jer je reverzivilan, tj. nemoguće ga je njegov utikač "naopako" ubaciti u utičnicu na uređaju. Dobije li dodatnu podršku za 240 W na novim uređajima, trebalo bi da bude moguće daleko brže puniti njihove baterije nove generacije i napajati značajno snažnije uređaje nego do sada.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.