Tesla obustavlja plaćanje automobila Bitcoin-om

Ni dva meseca nije trajala sreća pobornika kriptovaluta koji su kao veliki pozitivan korak videli činjenicu da se Bitcoin-om može kupiti Tesla. Elon Musk lično je ove godine nekoliko puta svojim potezima "gurao" cenu Bitcoina prema gore, u Tesli su čak u ovu kriptovalutu bili investirali 1,5 milijarde dolara, a kada su je prihvatili kao sredstvo plaćanja na svom webshopu kriptozajednica je bila oduševljena. Ali, sve što je lepo kratko traje...

Musk je na Twitter-u objavio kako Tesla ukida mogućnost plaćanja automobila Bitcoin-om. Kao objašnjenje ponudio je činjenicu da su zabrinuti oko brzorastućeg korišćenja fosilnih goriva (posebno uglja) koje se koristi za proizvodnju struje, a koja se potom koristi za procesiranje transakcija na platnoj mreži Bitcoin-a. Po Muskovoj objavi cena Bitcoina je pala za oko 10%.



Kriptovalute su dobra ideja na mnogo nivoa, stoji u Teslinoj objavi, i imaju obećavajuću budućnost. Međutim, njihov razvoj ne bi trebao da šteti okolini. Bitcoine koje su kupili neće prodavati, poručeno je, već će ih početi da koriste za transakcije čim rudarenje postane ekološki prihvatljivije. Osim toga, počeće razmatrati druge kriptovalute koje koriste manje od 1% energije u poređenju sa potrošnjom energije za Bitcoin.

Za rudarenje Bitcoin-a, aktivnost koja se koristi za potvrdu transakcija na blockchainu i stvaranje novih Bitcoina, trenutno se u svetu na godišnjem nivou potroši preko 115 TWh električne energije. Ubrzan rast potrošnje zabeležen je od početka ove godine, pa je danas nivo emisije CO2 iz njih uporediva sa onom koju generiše Singapur (preko 55 miliona tona), dok Bitcoin-ov sistem troši električne energije otprilike koliko i cela Holandija.

Teslu su mnogi poslednjih nedelja kritikovali za dvoličnost – s jedne strane ističu se kao proizvođač električnih automobila koji bi trebali da imaju pozitivan uticaj na okolinu, dok s druge strane bez problema kupuju vrlo neekološke Bitcoine i uvode ih kao sredstvo plaćanja. Ovim potezom su tako kritičarima stali na kraj, ali čini se kako to nije kraj za kriptovalute – možda Musk "progura" njemu omiljeni dogecoin kao novi oblik plaćanja električnih automobila? Nedavno je baš o tome sproveo anketu na Twitter-u:


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.