Tesla usporavala brzinu punjenja baterije, mora da plati 16.000 dolara hiljadama kupaca


Prema izveštaju Electrek-a, norveški sud je optužio Teslu za usporavanje brzina punjenja baterije i smanjivanje njenog kapaciteta kroz ažuriranja softvera. Ako američka automobilska kompanija ne priloži žalbu, moraće da plati 16.000 dolara odštete svakom od nekoliko hiljada vlasnika oštećenih vozila u Norveškoj.

Naime, na bateriju je uticalo ažuriranje softvera iz 2019. godine koje su dobili Tesla Model S automobili proizvedeni između 2013. i 2015. godine. Desetine norveških vlasnika navedenog modela automobila su priložili žalbu zbog smanjenog dometa i sporije brzine na kompanijinim superpunjačima. Navodi se da Tesla nije predala odgovor na tužbe, a slučaj je 29. aprila odlučen u korist tužioca.

Electrek je još 2019. godine izvestio o prijavama vlasnika Teslinih vozila u vezi značajnog pada dometa, ali tada se činilo da su problemom zahvaćeni modeli S i X sa 85 kWh baterijskim paketom. Iz Tesle su tada odgovorili da je cilj nadogradnje bio zaštita baterije i povećanje njene dugovečnosti, a tvrde da je problem zahvatio tek manji procenat vlasnika njihovih vozila.

"Moj je Model S iz 2014. godine imao 400 kilometara dometa do 13. maja. Nakon sledećeg ažuriranja, nastavio je da pada sve do sadašnjih 350 kilometara. Ovo je pad od 11 posto u pet nedelja", rekao je 2019. godine David Rasmussen za Electrek, jedan od oštećenih vlasnika Teslinog automobila.

Kako prenosi Reuters, Tesla se sa sličnim tužbama suočava i u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, jedan vlasnik je pokrenuo tužbu tvrdeći da je kompanija smanjila domet kod starijih vozila putem softverske nadogradnje kako bi izbegla skupi opoziv vozila nakon navodne neispravnosti baterija.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.