YouTube izdvojio 100 miliona dolara za autore YouTube Shorts videa

YouTube je svetsku slavu stekao kao platforma na koju možete postaviti bilo kakav video zapis. Poslednjih godina autore usmeravaju ka tome da snimaju radove duže od 10 minuta, kako bi se povećala pažnja gledalaca, poraslo vreme provedeno uz video, a samim time se i povećali prihodi od oglasa. Ali, kao konkurencija im se nedavno prikrao TikTok, društvena mreža na kojoj se dužina video zapisa meri u sekundama – pa je YouTube odgovorio lansiranjem usluge Shorts prošle godine.

Usluga je trenutno dostupna na tržištima SAD-a i Indije, sa potencijalom širenja na ostatak sveta. Ali, iz Google-ovog servisa žele, uz širenje dostupnosti Shorts-a, da osiguraju da na toj sekciji postoji i dovoljno kvalitetnog sadržaja koji bi privukao gledaoce, pa su se uhvatili osmišljavanja načina monetizacije i nagrađivanja autora.

Kako bi finansijski motivisali YouTube-re i sve ostale na stvaranje kratkih video zapisa u okviru usluge Shorts, pokrenuli su YouTube Shorts Fund, fond u koji su izdvojili čak 100 miliona američkih dolara. Taj novac će biti distribuiran autorima kratkih sadržaja tokom ove i do kraja sledeće godine. Za deo ovog pozamašnog finansijskog kolača moći će se "ogrebati" svi korisnici YouTube-a, jednostavno stvarajući sadržaje primerene za postavljanje na Shorts sekciju.

Odgovorni iz YouTube-a će svakog meseca birati autore čiji sadržaji su bili najgledaniji i koji su podstakli najveću angažovanost korisnika. Najgledaniji i najaktivniji autori biće finansijski adekvatno nagrađeni, a moći će i svojim povratnim informacijama da učestvuju u daljnjim poboljšanjima usluge YouTube Shorts.

Ovo je tek prvi korak u monetizaciji kratkih sadržaja, poručili su iz YouTube-a. Napominju i kako su u poslednje tri godine autorima iz celog sveta već isplatili preko 30 milijardi dolara, i da čine sve kako bi finansijski nagradili i novu generaciju YouTube-ra koji će se pronaći u kratkim viralnim video zapisima.

Nisu TikTok i Google-ov YouTube jedini koji se trenutno bore za autore i gledaoce videa u trajanju od 15 ili 60 sekundi. Sveprisutni Instagram je prošlog leta uveo Reels, gotovo pa bukvalnu kopiju TikTok-a, a nedavno se počelo govoriti i o tome da će istu mogućnost preseliti i na Facebook. Platforme za kratki video, u koje moramo uključiti i Snapchat i više kineskih klonova TikTok-a, tako su od prošle godine postale jedno od najaktivnijih tržišta u segmentu društvenih mreža.

Samo TikTok sada već aktivno koristi preko milijardu korisnika svakog meseca, pri čemu je njih dve trećine mlađe od 30 godina. O privlačnosti ove platforme i kratkih videa mnogo govori i činjenica da korisnici u proseku uz TikTok provedu oko sat vremena, svakog dana, aplikaciju otvaraju u proseku 8 puta dnevno, a njih 83% na nju je barem jednom postavilo i neki svoj video rad.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.