Zbog greške u podešavanjima, ugroženi lični podaci 100 miliona korisnika Android-a


Bezbednosni stručnjaci zabrinuti su zbog potencijalnog velikog curenja podataka iz Google-ove prodavnice aplikacija, koje bi moglo ugroziti čak 100 miliona korisnika Android-a.

Iako za sada nisu otkrili zloupotrebu tih podataka, upozoravaju kako je samo pitanje vremena kad će neki hakeri iskoristiti tu ranjivost i napraviti puno štete. Naime, podaci su postali ranjivi zbog celog niza pogrešnih konfiguracija usluga u oblaku koje pružaju treće strane.

Stručnjaci iz kompanije za računarsku bezbednost, Check Point, potvrdili su kako je ugroženo više aplikacija koje su među popularnijima u Google Play prodavnici, a do ugrožavanja je došlo jer su aplikacije koristile nezaštićene baze podataka.

Ove baze podataka koriste se u realnom vremenu kako bi omogućile developeru aplikacije da skladišti podatke u oblaku, kako bi podaci u svakom trenutku bili sinhronizovani sa svakim klijentom, pojasnili su iz Check Point-a.

Posebno iz zabrinjava činjenica da su možda ugroženi osetljivi korisnički podaci koje su korisnici ostavili u popularnim aplikacijama. Zbog toga savetuju korisnicima da, žele li da budu bezbedni da njihovi podaci neće biti zloupotrebljeni, te aplikacije (barem privremeno) obrišu sa svojih uređaja. Ističu kako bi mogli da budu ugroženi e-mailovi, lozinke, poruke iz chat aplikacija, informacije o lokacijama, fotografije i drugi podaci.

Neke od aplikacija koje su Check Pointovi stručnjaci otkrili kao potencijalno opasne su: Logo Maker, Astro Guru, Screen Recorder i iFax.

Stoga, ako koristite neku od ovih aplikacija, učinite sebi uslugu i obrišite je sa svog pametnog telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.