Američka administracija uvela nove sankcije protiv 59 kineskih kompanija

Administracija američkog predsednika Bidena uvela je nove sankcije protiv 59 kineskih kompanija, uključujući gigante među kojima su Huawei, najveći mobilni operater na svetu China Mobile i proizvođač poluvodiča SIMC.

Nove sankcije se konkretno odnose zabranu investiranja u ove kompanije od strane američkih kompanija i građana, a kao razlog navodi se "povezanost sa Komunističkom partijom i kineskom vojskom", dakle slične onima koje je Trump poslednjih dana svog mandata uveo Xiaomi-ju, da bi ih Američki sudovi nedugo zatim ukinuli.

Iz ovoga je vidljivo da nova administracija ne namerava tek tako da odustane od trgovinskog i sada tehnološkog rata sa Kinom koju je započela prethodna, iako su u pozadini nastavljeni pregovori koji su zadnjih nekoliko meseci bili obustavljeni.

Američka strana novim sankcijama očito želi da zauzme bolje pozicije za pregovaračkim stolom, pa se sada očekuje i reakcija sa kineske strane, koja je do sada bila prilično mlaka. Takođe se očekuje i reakcija američkih sudova kao u slučaju Xiaomi-ja, budući da je prilično izvesno da će biti pokretnut ceo niz pravnih bitaka.

Pored gore navedenih giganata, poznate kineske kompanije koje podležu novim sankcijama, ista sudbina navodno čeka i WeChat te Tik-Tok, što je takođe bilo najavljeno za vreme mandata prethodnog predsednika.

Ukoliko se ovi problemi uskoro ne reše novim celovitim trgovinskim sporazumom, za očekivati je daljnje zaoštravanje sankcija i postoji velika mogućnost da i drugi kineski proizvođači smartfona budu uvršćeni na tzv. Entity list, a s obzirom na njihov tržišni udeo od oko 70%, to bi moglo imati dalekosežne posledice na svetsko tržište.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.