Dele piratske video igre u kojima je zloćudni softver za rudarenje kriptovaluta


Nema sumnje da rudarenje kriptovaluta može biti unosan posao, ali zbog globalne nestašice poluvodiča, cene grafičkih kartica potrebnih za zaraditi koji kripto novčić, skočile su u nebesa. Stoga se tu našla nekolicina ljudi koji su odlučili da naprave zloćudni softver Crackonosh, koji iskorišćava tuđi hardver za rudarenje kriptovaluta i zaradu potom šalje na račun hakera.

Računajući na to kako baš igrači imaju pogodne grafičke kartice za ovakve operacije, hakeri su Crackonosh upakirali u piratske verzije igara kao što su Grand Theft Auto 5, NBA 2K19 ili PES 2018, pa su ih odlučili postaviti na brojne internetske forume. Naime, nakon što netko "nasedne" i preuzme videoigru, računar mu počinje raditi sporije, a trošiće i više struje, što su standardni "simptomi" rudarenja kriptovaluta, prenosi BBC.

Osim toga, ovaj zloćudni softver takođe onemogućava Windows ažuriranja i deinstalira sve bezbednosne programe na računaru. Iz Avast-a navode da se dnevno otkrije oko 800 slučajeva Crackonosh-a, jer se "krekane" igre šire brzinom munje, a budući da nemaju svi korisnici instaliran njihov antivirusni program, napominju da je stvarni broj puno veći.

"Crackonosh pokazuje da pokušaj besplatnog dobijanja igara može doneti nešto što niste očekivali – zloćudni softver", kaže Christopher Budd iz Avast-a ističući da je softver vrlo profitabilan za njegove kreatore, što i je istina, jer se procenjuje da su pomoću njega do sada zaradili više od dva miliona dolara u Moneru.

Crackonosh je najviše pronađen u zemljama gde se češće piratizuju videoigre poput Filipina, Brazila, Indije, Poljske, ali značajan je broj "zaraženih" računara i u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.