Evropska komisija službeno istražuje Google


Juče je Evropska komisija službeno objavila da je pokrenula istragu o mogućem kršenjenju antitrustovskih zakona američkog internet diva Google-a na područiju digitalnog oglašavanja. Izvršno telo Evropske unije istražiće koristi li Google svoju dominantnu poziciju u segmentu oglašavanja kako bi konkurentne stavljao u nepovoljan položaj, protiv zakona o zaštiti tržišnog takmičenja.

EK smatra problematičnim to što Google dominira svim sastavnicama digitalnog oglašavanja, što uključuju prikupljanje podataka o korisnicima, ustupanje platforme za oglašavanje i prodaju reklamnih mesta, tehnologije za izradu reklama, platforme poput YouTube-a ili Google Searcha gde Google ima kontrolu nad oglašavanjem i na kraju oglašvanje sopstvenih proizvoda.

Neki konkretni primeri koje EK navodi su prisila korišćenja Google Ad Manager platforme na YouTube-u i potencijalna ograničenja koja Google nameće konkurentima Google Ad Manager platforme na YouTube-u. Dalje, koliko Google deli podataka sa drugim platformama i korisnicima oglašivačke mreže, odnosno nameće li namerno ograničenja na podatke o korisnicima i oglasima kako bi u bolji položaj stavio sopstvenu platformu za oglase.

EK će takođe istražiti nedavnu najavu blokiranja 3rd party "kolačića" u Chrome browseru na korist Google-ove Privacy Sandbox inicijative, kojoj se protive praktično sve organizacije i kompanije na područiju weba koje nisu Google. Zanimljivo je da će Komisija istražiti i najavu da će Google na Android implementirati "Do not track" funkciju sličnu što je Apple implementirao, što će još više Google staviti u dominantniju poziciju po pitanju korisničkih podataka jer će ih Google imati, a aplikacije, servisi i Google-ovi konkurenti na Android-u neće, osim ako korisnik sam ne dozvoli.

Poštovanje odredbi GDPR-a takođe će biti ispitane, jer kako kaže EK, pravila o zaštiti korisničkih podataka i pravila o zaštiti tržišnog takmičenja idu ruku po ruku. Maksimalana kazna koju kompanija koja krši antitrustovske zakone EU može dobiti (Član 102 TFEU) je 10% godišnjeg prihoda, što bi za Google bilo oko 18,2 milijarde dolara prema rezultatima u 2020. godini.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.