Google najavio promenu koja će oglašivačima otežati praćenje korisnika Android-a


Iako je jasno da u digitalnom svetu u kojem živimo potpuna privatnost ne postoji, u poslednje vreme sve je više korisnika zabrinuto za lične podatke na internetu koje olako dele sa brojnim tehnološkim kompanijama. Manjim delom zbog kritika korisnika, a većim delom zato što su se našle pod lupom regulatora, velike tehnološke kompanije uvode neke promene sa kojima korisnicima pružaju mogućnost bolje zaštite svoje privatnosti i ličnih podataka.

Jedan od takvih poteza u smislu zaštite korisnika nedavno je napravio Apple. Nova verzija operativnog sistema iOS tako korisnicima omogućava da jednostavno i sa samo jednim klikom na glavnom ekranu aplikacijama i oglašivačima onemoguće praćenje njihovih online aktivnosti. Taj potez, koji je naišao na kritike dela developera i oglašivača i kompanija poput Facebook-a, ne znači da se korisnicima više neće prikazivati oglasi, već da se oni neće biti bazirani na korisničkim online aktivnostima.

Stopama Apple-a sada kreće i Google, kompanija koja najviše novaca zarađuje upravo od online oglašavanja pa će korisnicima telefona koji rade na Android-u omogućiti da zabrane aplikacijama i developerima praćenje njihovih online aktivnosti. Iako korisnici Android-a i sada imaju opciju onemogućavanja personalizovanih oglasa, uprkos tome developeri i dalje imaju pristup Advertising ID-u, odnosno oznaci karakterističnoj za uređaje. Putem Advertising ID-a developeri mogu pratiti korišćenje aplikacije, odnosno ta oznaka oglašivačima omogućuje praćenje i blokiranje lažnog saobraćaja prema aplikaciji.

Promena koju je Google najavio onemogućiće i takav način praćenja korisnika i Advertising ID više neće biti dostupan developerima i oglašivačima. Ta promena stupa na snagu krajem ove godine za sve uređaje koje pokreće operativni sistem Android 12, odnosno početkom sledeće godine za sve uređaje koji podržavaju Google Play.

Iz Google-a kažu kako za posebne slučajeve poput analitike i prevencije prevara pripremaju alternativno rešenje koje će zameniti Advertising ID, a koje će predstaviti sledećeg meseca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.