Hakeri ukrali privatne podatke kupaca Volkswagen-a u SAD-u

Volkswagen grupa potvrdila je ovog vikenda kako je njihova filijala u SAD-u bila žrtva krađe privatnih podataka svojih kupaca. Nepoznati hakeri su, naime, napali jednog njihovog spoljnog dobavljača i iz njihovih sistema ukrali privatne podatke više od 3,2 miliona ljudi. Reč je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, e-mail i fizičke adrese, a u određenom broju slučajeva VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i (u SAD-u pogotovo osetljive) brojeve socijalnog osiguranja.

Ukradeni podaci tiču se kupaca Volkswagen-ovih i Audi-jevih vozila, i onih koji su sa tim kompanijama samo kontaktirali raspitujući se o mogućoj kupovini. Volkswagen je već kontaktirao oko 90 hiljada svojih klijenata kojima su ukradeni najosetljiviji podaci i ponudio im pomoć u zaštiti.

Podaci kojima su cyber kriminalci uspeli da pristupe prikupljani su od 2014. do 2019. godine, a skladišteni su iz marketinških razloga. Greška je bila u tome što ih je spomenuti kompromitovani partner VW Grupe čuvao u nezaštićenom dokumentu. Krađa se dogodila u razdoblju između avgusta 2019. i maja 2021. godine, a osim iz SAD-a, kompromitovano je i nekoliko desetina hiljada klijenata iz Kanade.

Kompanija nije objavila o kojem se dobavljaču određenih usluga radi. Poručili su tek svima da, kao i inače, izuzetnu pažnju pridaju bilo kakvoj sumnjivoj elektronskoj pošti i drugim komunikacijama u kojima ih se traže podaci o njima samima ili o njihovim vozilima. Upravo kontaktiranje u pokušaju "pecanja" dodatnih privatnih podataka je ono što napadači sa ukradenim kontakt podacima mogu učiniti, ne bi li se domogli pristupa korisničkim nalozima i finansijskim sredstvima žrtava.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.