Huawei najavio HarmonyOS ažuriranje

Huawei-jev operativni sistem HarmonyOS, stiže na njihove pametne telefone putem nadolazećeg ažuriranja, potvrdio je izvršni direktor kompanijinog potrošačkog poslovanja, Richard Yu. Novi sistem će stići na oko 100 uređaja, među kojima su i tableti poput MatePada Pro, ali i televizori.

Naime, iz kompanije kažu da će HarmonyOS prvo stići na Huawei-jeve najnovije vodeće modele poput Mate 40, P40 i Mate 30 serije, a drugi će se uređaji postepeno ažurirati tokom godine. Navodi se da će i stariji telefoni poput Mate 9, Mate 10, P20 i P10 serije, takođe preći na kompanijin operativni sistem, ali tek u prvoj polovini sledeće godine.


Kako prenosi The Verge, Huawei kaže da HarmonyOS omogućava kompanijinim telefonima lakše uparivanje sa slušalicama i zvučnicima putem novog interfejsa, ali i međusobno povezivanje uređaja. Navodi se da novi sistem ima i poboljšanu podršku za widgete na početnom ekranu, koji sliče onima na Apple-ovom iOS-u.

Osim toga, Huawei je na konferenciji najavio i prve pametne satove sa HarmonyOS-om, Huawei Watch 3 i Watch 3 Pro. Novi modeli će tako dobiti redizajnirani početni ekran u stilu watchOS-a, a ističe se i podrška za video pozive putem kompanijinog servisa MeeTime.

Najava dolaska novog sistema stiže nakon što je osnivač i izvršni direktor Huawei-ja, Ren Zhengfei, pozvao svoje zaposlene da kompaniju pretvore u veliku softversku silu u svrhu ublažavanja uticaja američkih sankcija. Ali, iako se on predstavlja kao potpuni novitet, Ars Tehnica u svom izveštaju navodi da HarmonyOS deli velike količine koda sa otvorenom verzijom Android-a. Podsećamo da je kompanijin sistem predstavljen 2019. godine, a prvi ga je koristio Honor-ov Vision TV.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.