Kompanijama koje hakerima plate otkupninu prete novi napadi

Nakon poslednjih velikih hakerskih napada tokom kojih je privremeno zaustavljen rad američkog naftovoda i proizvodnja mesa, napadnute kompanije reagovale su suprotno onome što savetuju policija i bezbednosni stručnjaci. Platili su milione dolara otkupnine u Bitcoin-u. Razlog zbog kojeg se ne preporučuje plaćanje otkupnine jeste što se tako hakerima daje signal da nastave sa napadima jer su oni isplativi i mogu im doneti milione dolara.

Umesto plaćanja otkupnine organizacije trebaju da reaguju ranije i preventivno naprave sve što mogu kako bi takve napade dočekale spremne, odnosno kako bi mogle da nastave normalno da posluju. Naravno, to je lakše reći nego učiniti, a zašto je plaćanje otkupnine dugoročno loše, pokazalo je i istraživanje kompanije Censuswide.

Prema tom istraživanju, čak 80 posto organizacija koje su platile otkupninu ponovno je napadnuto. Hakeri su, očito, prepoznali da su takve kompanije meta koju se isplati napasti jer je veća verovatnost da bi im mogle isplatiti novac. Takođe, pokazalo se da plaćanje otkupnine nije neka garancija za dobijanje podataka nazad jer 46 posto kompanija koje su platile otkupninu nije dobilo sve podatke, dok 3 posto njih nakon plaćanja otkupnine uopšte nije dobilo pristup podacima. Ostalih 51 posto ispitanih dobilo je pristup svim podacima.

Posebno je zanimljivo da je gotovo polovinu takvih napada (46 posto) poduzela ista hakerska grupa koja je preduzela i prvi napad za koji im je plaćena otkupnina. Ipak, pokazalo se da sve više kompanija odbija plaćanje otkupnine, ali dok god postoje oni koji su spremni da daju milione dolara za ponovni pristup svojim podacima (jer su im troškovi prekida poslovanja puno veći), jasno je kako će hakeri i dalje nastavljati sa ransomware napadima, zaključavati podatke i tražiti otkupninu.

Prema podacima Check Point Researcha, takvi napadi su se prošle godine povećali za gotovo 100 posto, a ove smo godine svedočili brojnim novim napadima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.