Maliciozni softver napada WD My Book Live i briše podatke sa njega


Ukoliko koristite još uvek nekada prilično popularno rešenje za arhiviranje podataka, kućni NAS WD My Book Live, odmah ga isključite sa Interneta, pa tek onda nastavite sa čitanjem ove vesti. Naime, jedan je korisnik na Western Digital-ovom forumu za podršku napisao kako je godinama u kućnom LAN-u imao spojen ovaj uređaj i radio je bez problema, ali odjednom je shvatio da je sve uskladišteno na njega – nestalo.

Na uređaju je imao gotovo 2 terabajta podataka, pa je razumljivo da je brisanje tolike količine (očito bitnih) podataka podiglo prašinu. Potom su se oglasili i iz samog Western Digital-a. Objavili su kako je otkriveno da su neki njihovi uređaji tipa My Book Live podložni napadu i kompromitovanju pomoću malicioznog softvera. U nekim slučajevima, kažu, napad je rezultovao resetovanjem uređaja na kojima se potom nije prikazivalo ništa od ranije dostupnih podataka.

Poslednje ažuriranje firmwarea My Book Live je dobio još 2015. godine. Iz kompanije poručuju kako su svesni ozbiljnosti situacije i stoga preporučuju svima koji i dalje koriste neki od uređaja iz ove linije (WD My Book Live ili WD My Book Live Duo) da ih odmah isključe sa Interneta kako bi zaštitili uskladištene podatke. U Western Digital-u aktivno istražuju ovaj slučaj.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.