Na hakerskom forumu objavljeno 8 milijardi lozinki

Istraživači portala CyberNews objavili su da je na popularnom hakerskom forumu za koji ne žele da daju link, objavljena najveća lista ukradenih passworda svih vremena, koja sadrži čak 8,4 milijarde lozinki!

Iako je autor posta rekao da njegova tekstualna datoteka sadrži 82 milijarde passworda, istraga istraživača CyberNews-a je ukazala da stvarna brojka iznosi 8.459.060.239 lozinki.

Kolekciju je autor posta nazvao RockYou2021, što se referira na veliki incident sa krađom podataka pod nazivom 2009 RockYou, kada su hakeri upali u servere kompanije koje izrađuju widgete za MySpace i pokrali više od 32 miliona passworda korisnika.

CyberNews navodi da većina pristupnih podataka baze RockYou2021, sadrži passworde koji su prikupljeni u ranijim curenjima podataka, poput COMB baze (Compilation of Many Breaches), čija kolekcija je sadržala oko 3,2 milijarde passworda.

To sugeriše da osoba koja je postala RockYou2021 dokument na forum, nije došla do svežih passworda, već je verovatno kolekcionar koji je godinama skupljao liste podataka koje su hakeri objavljivali i potom ih ubacila u jedinstvenu listu.

Ali bez obzira na to CyberNews preporučuje svima da provere na njegovim linkovima Personal Data Leak Checker i Leaked Password Checker kako bi videli nalaze li se i njihovi passwordi na RockYou2021 popisu.

Ukoliko tamo nađete svoje lozinke, trebate ih smesta promeniti i kreirati snažne i jedinstvene passworde za svaki vaš individualni online nalog.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.