Prevara sa krađom WhatsApp naloga nastavlja da se širi

Prevara na WhatsApp-u koja hara već godinama ponovno je aktualna. Po pisanju BBC-ja, nekoliko je žrtava podelio svoje priče i upozorilo na šta pripaziti.

Ukoliko dobijete poruku sa šestocifrenim kodom koji niste zatražili niti pokrećete novi WhatsApp nalog, pripazite jer u koraku koji sledi prevaranti će vas zatražiti da taj kod i upotrebite. Sve se odve s naizgled prijateljske adrese koja je prethodno hakovana, piše BBC.

"Dobio sam WhatsApp poruku prijateljice da joj je blokiran nalog i da je slučajno svoj pristupni kod poslala na moj broj, pa me moli da joj ga uslikam i pošaljem", priča jedan prevareni korisnik WhatsApp-a koji je u biti tako prevarantima poslao pristupni kod za vlastiti nalog.

"Olako sam to napravio jer svi znamo kako frustrirajuća tehnologija može da bude", kaže i dodaje da je nakon svega potpuno izbrisao WhatsApp i prebacio se na drugu chat aplikaciju.

A šta prevaranti rade sa ukradenim nalozima? S vašim podacima mogu se obratiti prijateljima i porodici pretvarajući se da ste to vi i tražiti novac. Takođe, tako dolaze do brojeva telefona koje mogu iskoristiti za nove prevare sa prisutpnim kodom, a nalaze se i u grupama u kojima ste možda imali poverljiv informacije.

Šta napraviti za zaštitu?

Iz WhatsAppa savetuju:
- Nikad ne davati lozinku niti bezbednosni kod nekome, čak ni prijateljima i porodici.
- Omogućiti dvostepenu verifikaciju.
- Biti oprezan sa porukama u kojima se traži novac, čak i kada dolaze s poznate adrese.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.