Rusija strogo protiv piraterije: Linkove će brisati unutar šest sati

Već gotovo tri godine u Rusiji se radi na trajnom i sveobuhvatnom rešenju za uklanjanje piratskog sadržaja i onemogućavanje deljenje ilegalnih kopija autorskim pravom zaštićenih materijala putem Interneta. Osim što su veliki izdavači oštećeni, često se u javnosti proziva i internet pretrage koje korisnicima olakšavaju pronalaženje piratskih sadržaja.

Jedan od problema rešen je stvaranjem centralizovane baze podataka koja sadrži informacije o svim zaštićenim sadržajima. Bazu popunjavaju izdavači, odnosno legalni vlasnici autorskih prava, a kada se nešto iz te baze nađe među rezultatima pretraživanja, pretraživačima je lakše da uklone link na takav sadržaj.

Ove nedelje u ruskom parlamentu, Dumi, predstavljen je predlog zakona koji bi ovu bazu podataka i brisanje linkova sa pretraživača stavio na viši zakonodavni nivo. Spomenutoj bazi podataka bi imao pristup širi krug izdavača, pa bi se tako zakonski proširio opseg onoga što spada pod zaštitu. Dodatno, pretraživači bi imali obvezu da sve linkove na sadržaje uneste u tu bazu sa svojih stranica uklone u roku od najviše šest sati.

To bi trebalo da spreči pirate da brzo generišu alternativne linkove i na taj način šire ilegalno pribavljen sadržaj. Ako ga zastupnici u Dumi prihvate, ovaj zakon bi trebao da stupi na snagu 1. decembra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.