Lažni instalacioni paketi Windows-a 11 kriju viruse


Čim je Microsoft objavio da će sledeći operativni sistem biti Windows 11 i da će nekima taj sistem biti dostupan i pre službenog izlaska, na internetu su se pojavili brojni lažni instalacioni paketi.

I dok je developerima nužno da dobiju pristup novom operativnom sistemu i pre njegovog službenog izlaska, kako bi pripremili svoje aplikacije odnosno programe za novi sistem, obični korisnici jednostavno se žele pohvaliti činjenicom da imaju nešto među prvima.

Problem je i što je Microsoft prvo objavio službenu aplikaciju kojom je moguće testirati hoće li računar koji je trenutno u upotrebi biti dovoljno snažan za novi operativni sistem, a potom tu aplikaciju uklonio.

To je korisnike koji su želeli da provere jesu li njihovi uređaji spremni za Windows 11, kao i one koji su želeli da isprobaju beta verziju sistema, okrenulo nekim ne baš službenim stranicama. I izložilo ih priličnom riziku.

Problem je što su lažni "aktivatori" koji obećavaju besplatnu nadogradnju Windows 10 na Windows 11, prilično uverljivi i na prvi pogled izgledaju poput legitimnih Microsoft-ovih izdanja. Ali, nakon što korisnik preuzme taj aktivator, koji, začudo zaista ima mogućnost aktivacije Windows-a, iskoči mu dodatni program "Download Manager" koji od korisnika traži da prihvati uslove korišćenja kako bi mogao nastaviti sa preuzimanjem Windows.a. I upravo je to prihvatanje ključno. Kako su napisali na XDA Developers-u, prihvatanje uslova otvara vrata gomili malwarea i adwarea koji se potom instaliraju na računar. A rešavanje tih nametnika izuzetno je naporno, dugotrajno i zahteva napredno poznavanje računara.

Stoga, i developeri i kompanije za računarsku bezbednost, a i Microsoft upozoravaju korisnike da ne nasedaju na takve ponude i pričekaju službeni izlazak novih Windows 11 i preuzmu ih iz službenih izvora.

Oni koji žele da isprobaju Windows 11 i pre službenog puštanja to mogu napraviti registracijom u Windows Insider program uz napomenu da je trenutna verzija još uvek prilično nestabilna jer je "u izradi". Pa ko voli...

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.