Nemci žele povratnu naknadu za stare telefone


Nemačka organizacija za zaštitu okoliša DBU, objavila je da telefoni koji se više ne koriste, često mesecima, pa nekad i godinama, skupljaju prašinu ili ih građani bacaju zajedno sa ostalim otpadom, uprkos uputstvima koje ih upućuju da ih se zasebno odlaže.

Naime, u telefonima se nalaze vredne sirovine, poput bakra, kobalta, tantala, srebra, zlata, nikla, ali i ostalih tehnoloških metala, a prema digitalnoj grupi Bitkom, u Nemačkoj se nalazi do 200 miliona starih telefona, pa bi njihovo recikliranje donelo razne benefite.

Toga su svesni i Nemci, pa se tako navodi da čak 87 posto ispitanika podupire uvođenje programa povratnih naknada za mobilne uređaje, a 91 posto njih smatra da se popravak kućanih aparata, telefona i televizora, u mnogim slučajevima ne isplati, jer je taj trošak skuplji od kupovine novog uređaja.

Generalni sekretar BDU-a, Alexander Bonde, smatra da bi rezultati ove ankete trebali da podstaknu parlamentarne zastupnike da nešto preduzmu po ovom pitanju. Osim toga, navodi i da bi trebali da se uvedu podsticaji za ponovnu upotrebu i recikliranje sirovina u svrhu sprečavanja prekomerne eksploatacije resursa.

"Elektronski otpad postaje ogroman problem u Nemačkoj i širom sveta", ističe Bonde upozoravajući da je 2015. godine u svetu odloženo 54 miliona tona elektronskog otpada, a oko 80 posto komponenti pametnih telefona se može reciklirati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.