Novi Apple #batterygate - zahvaćen iPhone 12 i stariji?


Apple bi mogao sa bude na početku nove #batterygate afere u koju upadaju i aktuelni iPhone 12 5G modeli. Preti li Apple-u nova tužba za usporavanje iPhone-a?

Podsetimo da se prvi Apple-ov #batterygate počeo događati 2016. kad se primetan broj korisnika iPhone 6 i 6s serije požalio na iznenadna isključivanja tih uređaja.

Zaključivši da je glavni uzrok toga dotrajala baterija, koja više nije u stanju da zadovolji potrebe procesora, Apple je tada ažurianjem na iOS 10.2.1 ograničio takt procesora i time zapravo smanjio performanse odnosno usporio te telefone.

Optuženi su tada za namerno usporavanje iPhone-a, kako bi kupce nagnali na kupovinu novijih modela, iako je taj fix smanjio preopterećivanje i isključivanje iPhone-a 6s za čak 80%.

iOS 11.3 implementirao je Battery Health meter, odnosno indikator zdravlja baterije, dostupan i dan danas.

Sada, par godina kasnije, Apple je kako prenosi Macrumors, u Španiji na ivici nove #batterygate afere. Naime, tamošnja Organizacija za zaštitu potrošača, otkrila je da iOS 14.5, 14.5.1 i 14.6 ograničavaju rad i performanse procesora uređaja iPhone 8, iPhone Xs, iPhone 11 i iPhone 12.

Ta je organizacija Apple-u poslala pismo u kojemu ih optužuju za ograničavanje performansi pa i autonomije spomenutih iPhone uređaja te traže kompenzaciju za vlasnike tih modela. U protivnom prete tužbom.

Podsetimo, Apple krajem ove godine, Apple će po prvi put korisnicima iPhonea ponuditi opciju ažuriranja na iPhone 15 ili ostanka na iOS-u 14.

Ako se ispostavi da je ovo novootkriveno usporavanje iPhone-a rezultat nekog buga, Apple ga u međuvremenu možda ispravi ažuriranjem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.