Okružni i tužioci više američkih saveznih država tuže Google


Google čekaju nove pravne bitke, pa je tako grupa od 37 okružnih i tužilaca više američkih saveznih država podnela tužbu protiv ove kompanije, jer, kako kažu, ugradnja Android operativnog sistema ograničava konkurenciju i krši zakone o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

Grupa je predvođena državnom tužiteljkom Letitiom James, koja smatra da Google tako uskraćuje konkurenciju koja može doneti bogatiji izbor i niže cene mobilnih aplikacija, ali i podstaknuti inovacije koji bi korisnicima mogle da budu od koristi, piše Entrepreneur.

Osim toga, optužili su Google i da od developera traži da pri prodaji digitalnog sadržaja preko aplikacija preuzetih preko Play Store-a, koriste Google Billing, pa su tako prema navodima u tužbi, prisilili potrošače da plaćaju provizije koje mogu dosezati i do 30%.

"Google je dugi niz godina bio čuvar ulaza u internet, a u novije vreme postao je i čuvar ulaza u naše digitalne uređaja, što je rezultovalo time da svi mi moramo da plaćami više cene softvera koji svakodnevno koristimo", rekla je državna tužiteljka James dodajući da Google koristi dominantnu poziciju da bi nezakonito ugušio konkurenciju i zaradio milijarde.

James takođe kaže da su stotine miliona korisnika Android-a bili prisiljeni da nabave aplikacije isključivo preko Google-a.

"Još je gore što Google isisava život iz miliona malih preduzeća koja se samo žele takmičiti. Podnosimo ovu tužbu kako bismo okončali Google-ov nezakonit monopolistički uticaj i konačno dali glas milionima potrošača i vlasnika kompanija", zaključuje James.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.