Osveženi servis No More Ransom sada nudi rešenja za 151 soj ransomware-a


Europol je u saradnji sa bezbednosnim stručnjacima još pre pet godina stvorio repozitorijum ključeva i aplikacija No More Ransom koji mogu da dekriptuju podatke koji su zaključani raznim vrstama ransomware zloćudnih računarskih programa. U pet godina otkako postoji, ovaj je servis pomogao da se reše problemi sa ucenjivačkim zloćudnim programima za čak 6 miliona ljudi. Njima su kriptovane datoteke besplatno otključane, čime je sprečeno da se cyber kriminalci domognu oko milijardu evra u otkupninama.

Osvežena stranica ovog servisa sada nudi 121 alat za ukupno 151 vrstu ransomware programa, koje je izradilo 170 partnera Europol-a iz bezbednosnog sektora iz celog sveta. Stranica je dostupna na 37 jezika, među kojima nije dostupan srpski, ali je dostupan hrvatski, što može da bude od velike koristi.

Na stranicama No More Ransom se, osim alata za spašavanje u slučaju napada ransomwareom, mogu naći i praktični saveti za borbu protiv ove vrste zloćudnih programa, svaki alat za dekripciju nudi i upute kako ga koristiti, a dostupan je i skup preporuka kojih se treba pridržavati kako bi se sprečila infekcija ransomwareom. Saveti su dostupni kako za privatne korisnike tako i za poslovna okruženja.

Šta u slučaju da postanete žrtva ransomwarea?
Ransomware je malware (zloćudni računalni program) koji zaključa vaš računar i mobilne uređaje i krištuje vaše elektroničnske datoteke. Ako se to dogodi, vaši podaci su nedostupni ako ne platite otkupninu.

Nemate garanciju da će vam podatci biti dekriptovani, stoga otkupninu nikad ne plaćajte! Novcem koji šaljete cyber kriminalcima samo potvrđujete da je ransomware efikasan, a nema garancije da ćete dobiti ključ za dekripciju. Preporuka je posetiti stranicu No More Ransom i pomoću alata Kripto šerif pokuša da pronađw adekvatni alat za dekripciju. Ako vas je zarazio neki od do sada poznatih sojeva, velike su šanse da ćete se besplatno domoći svojih podataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.