Otkriven Windows malware koji krade lozinke


Proizvođač poznatih antivirusnih rešenja Bitdefender, otkrio je novi Windows malware koji je dizajniran za krađu lozinki sa računara žrtava.

Malware sa nazivom MosaicLoader šalje se žrtvama pomoću oglasa koji se prikazuju u rezultatima pretraga, a osim krađe passworda može se koristiti i za instalaciju minera kriptovaluta i drugih trojanaca.

Ukoliko žrtva klikne na oglas u rezultatima pretraživanja, putem MocaicLoader-a može dobiti razne vrste malicioznih programa, uključujući Glupteb-a malware koji je dizajniran za izradu sistema "zadnjih vrata" s ciljem prikupljanja osetljivih informacija koje uključuju korisnička imena, lozinke i finansijske informacije.

Maliciozni linkovi se žrtvama pojavljuju u rezultatima pretraga nakon što pretražuju verzije crackovanog, odnosno piratskog softvera i to navrhu dobijenih rezultata jer se radi o automatizovanim procedurama koje se koriste za kupovinu oglašivačkog prostora.

Bitdfender-ovi stručnjaci kažu da dobri antivirusi mogu da detektuju ovaj malware, ali većina ljudi koji traže piratski softver obično isključuje antivirus uoči instaliranja, jer im antivirusi mnoge piratske programe i igre ne dopuštaju da instaliraju.

Kada jednom pokrenete instalaciju nekog piratskog softvera koji deluje poput legitimnog, sve preuzete datoteke su zapravo dio MosaicLoader-a, koji napadačima daje pristup vašem računaru.

Iz tog razloga stručnjaci upozoravaju korisnike da budu izrazito oprezni kada deaktiviraju antivirusni softver jer bi to moglo omogućiti opasnim virusima jednostavan upad u njihova računare.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.