Ransomware grupa REvil nestala s interneta


Ruska ransomware banda koja se nalazi iza nekoliko velikih cyber napada na visokoprofilne kompanije poput Apple-a i osiguravajućeg društva CNA Financial koje je hakerima navodno platilo 40 miliona dolara kako bi povratilo kontrolu nad svojom mrežom, prema pisanju CNBC-a, Reutersa i Washington Post-a, nestala je sa interneta.

U njihovim izveštajima se navodi da su sve web stranice kojima upravlja REvil skinute sa mreže, što znači da ni napadnute kompanije ne mogu da uspostave kontakt preko njih kako bi dogovarale plaćanje otkupnine,

REvil grupa se smatra odgovornom za napade na između 800 i 1.500 kompanija i organizacija širom sveta, a mnoge od njih su hakerima platile milionske iznose za otkupninu, kako bi mogle da nastave da koriste svoje poslovne mreže, interne online servise i servere.

Američki predsednik Biden je nedavno otkrio kako je rekao Putinu da očekuje od njegove vlade da stane na kraj ransomware napadima na SAD koji dolaze iz Rusije, a na pitanje hoće li SAD napasti servere ruskih cyberkriminalaca odgovorio je potvrdno.

Dmitri Alperovitch, bivši CTO cyber kompanije CrowdStrike, izjavio je Washington Postu kako ne veruje da su serveri REvila napadnuti, što znači da ih je grupa sama srušila, jer se u tom svetu to često čini čim neka grupa postane previše "popularna" pa bi se moglo raditi o tome da su se hakeri namerno pritajili i možda će sledeće napade vršiti "rebrendirani" pod nekim novim imenom.

Niko od stručnjaka za sada ne veruje da je grupa "pala" od strane policije ili nadležnih službi za borbu protiv cyber kriminala.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.