SAD javno optužuju Kinu za hakerske napade i destabilizaciju odnosa


Sjedinjene Američke Države objavile su službeno saopštenje, direktno iz Bele kuće, u kojem su im se priključili i saveznici kao što su NATO, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo, a u kojem direktno optužuju Kinu za zlonamerne hakerske napade. Hakeri, naime, koje su Kinezi angažovali, pokazuju zabrinjavajuće obrasce ponašanja u cyber prostoru i izazivaju destabilizaciju odnosa među zemljama, stoji u ovom dokumentu.

Vlasti SAD-a naglašavaju kako su duboko zabrinuti aktivnostima hakera koje je službena Kina unajmila. Oni, prema navodima Bele kuće, izvode koordinisane napade širom sveta, kao što su ransomware napadi, iznude, kriptiranje i otimanje resursa, i slični, a sve u svrhu zarade na tome. U nekim slučajevima primećeno je i kako su napadači ransomwareom zaključali podatke privatnih kompanija i tražili milione dolara otkupnine. Kina, koja ih je navodno unajmila, nije ništa preduzela po tom pitanju.

Kao dokaz za svoje tvrdnje, vlasti SAD-a navode četvoricu hakera protiv kojih je njihovo Ministarstvo pravosuđa već podiglo optužnice zbog višegodišnje ciljane hakerske kampanje usmerene protiv institucija u obrambenom, zdravstvenom, avio, pomorskom i obrazovnom sistemu. Njih je, prema saznanjima SAD-a, direktno angažovalo kinesko Ministarstvo nacionalne bezbednosti.

Među napadima koji se pripisuju ovoj hakerskoj grupi je i napad na Microsoft, zabeležen u martu ove godine, koji je iskorištavao "zero-day" propust u Exchange Serveru. Uz ovo saopštenje SAD su, putem svojih agencija NSA, CISA i FBI, izdale i bezbednosne preporuke u kojima su u detalje opisali metode i tehnike kojima se kineski hakeri služe u svojim napadima, uključujući i napade na Microsoft-ove servere. Time žele da olakšaju bezbednosnim stručnjacima posao u otkrivanju i obrani od ovih napada.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.