Apple lider u zapadnoj, Samsung u istočnoj Evropi a Xiaomi u Rusiji


Iako je na tržište Evrope ušao tek u novembru 2017. godini Xiaomi u drugom tromesečiju ove godine postao najveći dobavljač pametnih telefona u Evropi, uključujući Rusiju i zemlje ZND-a.

Xiaomi je u svom snažnom usponu pretekao do sada neprikosnoveni Samsung kao i Apple i naravno Huawei koji je pod sankcijama SAD izgubio veliki deo tržišta. Xiaomi uspon na lidersku poziciju ima nekoliko zanimljivih detalja koje su uočili analitičari Counterpoint Researcha.

Naime, u preliminarnim rezultatima objavljeno je da je Xiaomi preuzeo vodeću ulogu u istočnoj Evropi i zemljama ZND-a, ali celovitiji podaci ukazuju da se Samsung i dalje drži u istočnoj Evropi. Tri najbolja prodavca u Evropi zauzeli su prvo mesto u tri podregiona: Apple u zapadnoj Evropi, Samsung u istočnoj Evropi i Xiaomi u Rusiji i ZND-u.

S obzirom na veličinu Rusije (to je daleko najveće tržište pametnih telefona u Evropi, sa gotovo dvostruko većim isporukama drugog najvećeg tržišta, Nemačke). S uključenim Rusijom i ZND-om, Xiaomi je novi vodeći dobavljač u Evropi; ali izuzimajući Rusiju Samsung ostaje i dalje lider.

Samsung, koji verovatno ima najširi doseg i najširi portfolio od svih prodavaca, prethodni je lider na tržištu kada se promatra region u celini, a izgubio je prvo mesto nakon što su zatvaranja fabrika vezanih za covid-19 uticala na snadbevanje u maju i junu 2021. godine. Ipak, Samsung je i dalje broj jedan na mnogim evropskim tržištima, na primer u Poljskoj, gde je u drugom tromesečju 2021. godine činio 42 % isporuke pametnih telefona. Samsung je takođe bio dobavljač pametnih telefona broj jedan u drugom tromesečiju 2021. godine u različitim zemljama kao što su Italija, Grčka , Holandiji, Norveškoj, Portugalu i Rumuniji.

Apple kao premuim brand, ima tendenciju boljeg poslovanja u zapadnoj Evropi, a posebno na premium tržištima poput Velike Britanije, gde je u drugom tromesečiju 2021. godine imala 44 % udela. Apple je takođe bio najveći prodavac u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Švedskoj i Švajcarskoj.

Xiaomi je najviše profitirao od Huawei-jevog pada u poslednjih 12-18 meseci, a dobro se snašao i na tržištima svesnijih cena poput Španije, gde je u drugom tromesečiju 2021. godine činio 40 % isporuke pametnih telefona. Xiaomi je takođe bio broj jedan u Belgiji, Danskoj, Rusiji i Ukrajini.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.