Dva sata igranja video igara sagoreva kalorija kao hiljadu trbušnjaka


Igranje video igara podrazumeva sedenje za računarom ili konzolom, pa se generalno ne smatra preterano velikom fizičkom aktivnošću. Naprotiv, mnogima je asocijacija na sedenje i igranje isključivo debljanje, ali da to ne mora da bude tako (ako se ne konzumira fast food i slična hrana), pokazalo je istraživanje kompanije Stakester. Oni se inače bave profesionalnim igranjem, pa su svoje klijente povezali na uređaje koji im prate fizičku aktivnost, primarno otkucaje srca i znojenje, za vreme igranja.

Ovo istraživanje je pokazalo kako se za vreme igranja itekako sagorevaju kalorije. U proseku ispitanici su u jednom satu igranja sagorjeli između 210 i 236 kcal, s time da su žene trošile više kalorija nego muškarci. Na kraju podaci su pokazali da u dva sata igranja dinamičnih igara kao što su FIFA ili Warzone muškarci sagorevaju u proseku 420, a žene 472 kilokalorije, što je otprilike ekvivalentno fizičkom naporu pri izvođenju oko hiljadu trbušnjaka.

Tom Fairey, osnivač i direktor Stakestera, poručio je kako njima nije bilo iznenađenje da se tokom igranja sagorevaju kalorije, ali ih je iznenadila količina utrošene energije kod igrača. Istraživanje je sprovedeno na 50 igračica i igrača koji su po dva sata neprekidno igrali FIFA-u i Warzone.

Za poređenje možemo uzeti hodanje, prilikom kojeg ljudi u proseku takođe sagorevaju od 210 do 360 kcal na sat. Ako ćemo gledati poređenje s unosom kalorija, onda treba znati da za sagorevanje jednog pojedenog Big Maca (257 kcal) treba aktivno igrati video igre nešto duže od sat vremena.

Ali, za one koji bi hteli na ovaj način da mrašve – upozorenje. Preerano opsesivno-kompulzivno igranje, slabija samokontrola i davanje prioriteta igranju nad drugim aktivnostima može se okarakterizovati i kao zavisnost. Ovaj oblik zavisnosti (gaming disorder) 2019. godine službeno je klasifikovala Svetska zdravstvena organizacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.