Evropska pravila o jedinstvenim punjačima za telefone biće predstavljena u septembru


Inicijativa o kojoj se na nivou institucija Evropske unije govori već gotovo celu jednu deceniju, a nešto intenzivnije raspravlja poslednjih godinu-dve, trebala bi da bude službeno predstavljena sledećeg meseca. Evropska komisija trebala bi, prema podacima koje su dobro obavešteni izvori dojavili Reutersu, sledećeg meseca da predstavi predlog regulative kojom će se propisati obveza korišćenja identičnih univerzalnih punjača za sve mobilne uređaje koji se prodaju na tržištu Evropske unije.

Cilj EU je ovakvim propisima ujednačiti punjače kod svih novih uređaja i verovatno kao standard postaviti USB-C priključak, te tako smanjiti količinu elektronskog otpada koji će se generisati kupovinom novih uređaja. Prema istraživanju koje je sprovedeno na nivou Evropske unije, u razdoblju od 2020. do 2028. godine samo odbačeni stari punjači telefona i drugih uređaja proizvešće 13.300 tona elektronskog otpada.

Ovaj predlog već je ranije naišao na kritike, primarno od strane Apple-a koji je samo za iPad Pro prihvatio standard priključaka za punjenje i prenos podataka u obliku USB-C porta, dok najprodavaniji proizvod, iPhone, i dalje zahteva njihov sopstveni Lightning kabal. Apple tvrdi kako bi prisilno uvođenje jedinstvenog standarda generisalo još više elektroničkog otpada. S druge strane, Lightning je prisutan već na milijardu uređaja, a korisnici već mogu koristiti isti punjač sa više Apple-ovih uređaja, poručivao je Apple početkom prošle godine. U međuvremenu su povukli još jedan potez – izbacili su punjač (ne i kabal) iz kutije, za što takođe tvrde da će smanjiti količinu generisanog e-otpada.

Zvaničnici Evropske komisije trenutno završavaju regulativu, ali detalji nisu poznati. Hoće li Apple-u biti dovoljno to što isporučuju Lightning-na-USB-C kabal uz telefone, ili će morati dodati još jedan adapter u kutiju? Hoće li evropska pravila zaživeti pre nego se pojavi iPhone bez ikakvih fizičkih priključaka? Kako će se EU postaviti prema neisporučivanju punjača uz uređaje, što prakticira sve više proizvođača? Sve su to pitanja na koja bismo odgovore trebali da saznamo sledećeg meseca, kada EK javno predstavi svoj plan.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.