iPhone 13 će možda imati i mogućnost hvatanja satelitskog signala


Satelitski pristup Internetu danas više nije rezervisan samo za razne kompanije, organizacije ili skupocenu opremu nedostupnu običnom korisniku. Veliki korak ka njegovoj dostupnosti gotovo svakome već je načinio SpaceX-ov Starlink, čije usluge već sada koristi 100 hiljada ljudi u nekoliko zemalja sveta. Osim njih, svoje konstelacije lansira još nekoliko operatera pa će, ne bude li gužva u orbiti prevelika, pristupačnost satelitskog širokopojasnog pristupa u bliskoj budućnosti postati još dostupnija.

U skladu s tim trendom je i informacija koju je s javnošću podelio poznati analitičar Ming-Chi Kuo. On kaže kako će Apple već u generaciju iPhone-a 13, koja bi trebala da se na tržištu pojavi u narednim nedeljama, ugraditi Qualcomm-ov 5G modem Snapdragon X60, posebno prilagođen za iPhone. On bi omogućio, pored spajanja na 5G mreže, hvatanje i signala iz satelita iz niske Zemljine orbite.

S ovim dodatkom iPhone 13 mogao bi da se koristi za komunikaciju i u područjima gde nema zemaljskog 4G ili 5G signala, a Kuo navodi da bi se primarno radilo o slanju poruka i obavljanju poziva. Analitičar ne navodi čije bi satelite za povezivanje Apple koristio za spajanje iPhone-a na Internet, planiraju li u kompaniji omogućiti samo komunikaciju sopstvenim kanalima (iMessage, FaceTime...) ili bi je otvorili i za sve ostale aplikacije. Isto tako nije poznato bi li ova usluga bila besplatna ili bi služila kao nadogradnja pretplatnih paketa i dodatno se naplaćivala.

Vrlo je verovatno, u slučaju da su Kuove informacije tačne, da ćemo više o njima saznati u drugoj nedelji septembra, za kada se navodno planira prvo Apple-ovo "jesenje" predstavljanje novih proizvoda i usluga. Nova serija iPhone 13, prema neslužbenim izvorima, biće prikazana 14. septembra, a u prodaju će desetak dana nakon toga. Zatim bi trebala da uslede još dva događaja. Sve u svemu, tokom septembra i oktobra bi Apple, osim novih iPhone-a, trebao da predstavi Apple Watch sedme generacije, AirPods 3, kao i nove verzije MacBook-a i iPad-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.