Predsednik Huawei-ja: ''Nećemo izaći sa tržišta pametnih telefona, bićemo opet na vrhu''


Bivši američki predsednik Donald Trump je još 2019. godine proglasio Huawei pretnjom za nacionalnu bezbednost i stavio ga na crnu listu kompanija. Kineskom proizvođaču je tako onemogućen pristup ključnoj tehnologiji za proizvodnju pametnih telefona, a to je sudeći po brojkama, značajno uticalo i na samu prodaju njihovih uređaja.

"Najveće  poteškoće nam stvaraju mobilni telefoni. Znamo da nam za proizvodnju telefona male veličine i niske potrošnje energije treba napredna tehnologija. Huawei može da napravi dizajn, ali niko nam ne može da pomogne u proizvodnji. Zaglavili smo", rekao je predsednik Huawei-ja Guo Ping ističući jedan od najvećih problema – kineski proizvođači čipova nemaju mogućnost izrade vrhunskih poluprovidnika.

Ali, uprkos tome, Ping kaže da Huawei neće izaći sa tržišta pametnih telefona, već će sarađivati sa raznim partnerima u svrhu poboljšavanja njihove tehnologije kako bi i kineski proizvođači mogli da proizvode konkurentne čipove, prenosi CBNC.

"Očekujem da će se sa povećanjem sposobnosti u proizvodnji čipova, Huawei vratiti na prestolje pametnih telefona. Nadam se da će što pre doći dan kada će Kina moći da proizvodi čipove, a mi ćemo do tada nastojati da razvijamo našu tehnologiju u svrhu izrade konkurentnih telefona", zaključuje Ping.

Međutim osnivač i izvršni direktor Huawei-ja, Ren Zhengfei, očito ima drugačije planove. Naime, on je još u maju internim dopisom pozvao svoje zaposlene da kompaniju pretvore u veliku softversku silu, jer, kako kaže, ta industrija je izvan američke kontrole, pa će imati veću nezavisnost i autonomiju.

"ednom kada dominiramo Evropom, Azijom i Afrikom, ako se američki standardi ne budu podudarali sa našim i mi nećemo moći da uđemo u SAD, onda SAD neće moći da uđe ni na našu teritoriju", rekao je tada Zhengfei. Huawei je od tad službeno uveo svoj Harmony OS na brojne uređaje, ali je među ostalom predstavio i P50 seriju vodećih pametnih telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.