Predstavljen Samsung Galaxy Z Fold3


Kao što se i očekivalo, Samsung je juče na Unpacked eventu predstavio treću generaciju savitljivih telefona, a među njima svakako je najzanimljiviji – Samsung Galaxy Z Fold 3 5G – direktno naslednika prošlogodišnjeg modela Galaxy Z Fold 2.

Novi Fold na prvi pogled podseća na prethodnika, ali ako malo zadržite pogled, uočićete ne baš male razlike. Vidljivo je da se poradilo na dizajnu, a prvo što u oko upada je drugačiji modul kamere.

Ali, krenimo redom. Samsung Galaxy Z Fold 3 5G donosi dva ekrana. Primarni je onaj unutrašnji, dakle savitljivi Dynamic AMOLED 2X, koji se u rasklopljenom stanju proteže na 7,2 inča dijagonale i rezolucije 2208 x 1768 px, što daje gustoću od 374 ppi.

Tu je i adaptivna stopa osvežavanja od 120 Hz, a ono što je najzanimljivije kod ovog ekrana je to što nema rupicu za selfie kameru. Naime, ona se sada nalazi ispod ekrana, odnosno ugrađena je u njega, a to je tehnologija koju smo čekali godinama. Radi se o kameri sa senzorom od 4MP i pokriva ugao od 80 stepeni. Ukoliko vam se ovo ne čini dovoljnim, na raspolaganju je još jedna selfie kamera, i to ona iznad spoljnog ekrana, a njena je rezolucija 10 MP.

Ovde svakako treba istaknuti da se radi o trećoj generaciji savitljivih ekrana koji nisu ni blizu prvoj. Naime, sada je daleko otporniji na grebanje i nije više toliko osetljiv na prašinu. Štaviše, Galaxy Z Fold 3 dolazi i sa IPX8 sertifikatom otpornosti na vodu i prašinu, što znači da ga nećete morati čuvati kako mimozu, što je bio slučaj sa prvom generacijom, a delimično i drugom.

Spoljni ekran se proteže od skoro ivice do ivice i u dijagonali meri 6,2 inča i takođe je izrađen u Dynamic AMOLED 2X tehnologiji. Njegova rezolucija iznosi 2268 x 832 px, što na spomenutoj dijagonali daje gustoću od 387 ppi. Ipak, ovde nije korišćena 120 Hz stopa osvežavanja, već standardna 60 Hz, ali to je i razumljivo jer se radi o sekundarnom ekranu.

Kod ekrana svakako treba napomenuti da podržava S Pen olovku. Ovo nije neka novost jer smo videli da i S21 Ultra ima iste karakteristike, ali je svakako zanimljivo da je Samsung ovu podršku uspeo da implementira i na savitljivi ekran, koji se tehnološki prilično razlikuje od klasičnog. Dalje, osim uobičajene S Pen olovke, u ponudi će biti i njena Pro verzija. Prva je duga 132,1 mm i ne podržava Bluetooth, dok se Pro verzija rastegla na 137,64 mm i donosi Bluetooth podršku. Pored dužine, narasla je i u širinu, tako da će je biti daleko lakše koristiti nego običnu, odnosno biće ergonomičnija.



Nažalost, u ovakvo kućište nije bilo moguće ugurati još i prostor za olovku, tako da vam je na raspolaganju jedino posebna futrola koja, uz to što štiti uređaj od oštećenja, sadrži i ulaz za olovku kako je ne biste izgubili.

Što se procesora tiče, Galaxy Z Fold 3 pokretan je Snapdragon-om 888, dakle prema trenutno dostupnim informacijama, neće biti Exynos verzije. Interna memorija dolazi u verzijama od 256 i 512 GB, a količina RAM-a iznosi 12 GB. Naravno, biometrijska sigurnost dolazi u vidu čitača otisaka prstiju, a tu je i senzor za prepoznavanje lica.

Baterija ima kapacitet od 4400 mAh, a podržava brzo punjenje snage 25W, kao i 11W bežično punjenje.

Naravno, ne smemo zaboraviti na dimenzije, jer su one jedna od ključnih stavki kod ovakvih smartfona. Galaxy Z Fold 3 u sklopljenom stanju meri 158,2×67,1 mm. Što se debljine tiče, ona na jednom kraju iznosi 16 mm, a na drugom 14,4 mm. Kad uređaj otvorite, on će se raširiti na raskošnih 158,2×128,1 mm i stanjiti na svega 6,4 mm. Masa mu iznosi 271 gram, što je razumljivo s obzirom na karakteristike, ali je za razliku od prethodnika ipak izgubio 12 grama.

Naravno, mnoge će zanimati kakav set kamera Galaxy Z Fold 3 donosi, pa evo detalja: Sve tri kamere na poleđini imaju senzore od 12 megapiksela, ali s različitim žižnim dužinama i ostalim karakteristikama. Tu je primarna kamera sa Dual Pixel autofokusom, f/1.8 otvorom blende, pokriva ugao od 83 stepena i donosi piksel veličine 1,8 mikrometra. Druga je ultraširokougaona sa uglom pokrivanja od 123 stepena, a treća telefoto sa 2x optičkim i 10x digitalnim povećanjem. Napomenimo da su primarna i telefoto kamera optički stabilizovane. Takođe, ceo modul kamere je zaštićen specijalnim Gorilla Glass DX zaštitnim slojem.

Što se tiče boja, u ponudi će biti Phantom Black, Phantom Green i Phantom Silver, ali hoće li sve biti dostupne na našem tržištu, ostaje za videti. Isto tako uskoro očekujemo i objavu cena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.